4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Hızlı okuma Türkiye rekoru kırdı

Mersin'de Etkin Hızlı Okuma (EHO) kurslarına katılan 17 yaşındaki lise öğrencisi Deniz Dövenci, ÖSS'de zaman kazanmak amacıyla katıldığı kursta Türkiye rekoru kırdı.

Bu güne kadar Türkiye'de 1 dakikada okuduğu bin 400 kelimeyle en hızlı okuyan kişinin eski Bakanlar'dan rahmetli Adnan Kahveci olduğunu belirten EHO Kurs Müdürü Raif Çakmak, Deniz Dövenci'nin, Kahveci'ye ait olan rekoru aşarak dakikada bin 457 kelime okuduğunu söyledi.

Adnan Özçelik Anadolu Lisesi'nde okuyan 17 yaşındaki lise öğrencisi Deniz Dövenci, ÖSS'de zaman kazanmak amacıyla katıldığı hızlı okuma kursunda rekor kırdı. Hızlı okuma konusunda Türkiye rekoru kırdığını öğretmenlerinden öğrendiğini belirten Dövenci, "Türkiye rekoru kırdığımı öğrendiğimde inanamadım. Hala da inanamıyorum. Amacım ÖSS'de zamanı en iyi biçimde kullanarak yanlışlarımı kontrol edebilmek ve çözemediğim sorulara tekrar bakabilmekti. Ama şimdi kurs sayesinde hem kendime olan güvenim arttı, hem de daha hızlı okuyup daha iyi anlayabiliyorum" dedi.

Bir tanıdığının tavsiyesiyle hızlı okuma kursuna katılmaya karar verdiğini ifade eden Dövenci, "Kursa başvurduğumda kuşkularım vardı. Böyle bir gelişimi ben de beklemiyordum" diye konuştu.

Halen Adnan Özçelik Anadolu Lisesi son sınıfta okuduğunu kaydeden Dövenci, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'ni hedeflediğini belirtti.

Kursiyerlere verilen eğitimle gözün fark etme alanının genişletildiğini belirten Özel Mersin EHO Kurs Müdürü Raif Çakmak, Deniz Dövenci'nin başarısının gurur duyulacak bir başarı olduğunu belirtti. Çakmak, "Hızlı okuma bir psikomotor gelişimidir. Normalde insan gözünün 180 derecelik bir açıyı fark etme özelliği vardır. Ancak eğitim öğretim yaşamında kelime kelime okuma alışkanlığı edinildiğinde, göz ancak yüzde 2-3'lük alanı fark etmektedir. Hızlı okuma metodunda ise bloklar halinde okuma becerisinin kazandırılmasıdır. Bilgisayar desteğiyle bu beceri kazandırılmaktadır. Sonuçta bu bir kişisel gelişimdir. Burada birey başkalarıyla yarışmaz. Kendisini geliştirir" dedi.

Dövenci'nin, merkeze geldiğinde yapılan testlerde başlama hızının 174, başlama anlama hızının yüzde 68 olarak saptandığını belirten EHO Uzmanı Ahmet Eroğlu ise yaptığı açıklamada, "Deniz Dövenci eğitime başladıktan sonra 1. okumada 378 kelimeyi 32 saniyede okuyarak dakikada 709 kelime ve yüzde 80 anlama düzeyine ulaştı. Eğitimi sonunda yapılan 9. okumada ise 398 kelimeyi 16 saniyede okuyarak dakikada bin 493 kelime ve yüzde 100 anlama düzeyine ulaştı. 1. okumadan 9. okumaya kadar uygulanan testlerin ortalamasına göre de dakikada bin 457 kelime ve yüzde 89 anlama başarısına gösterdi" diye konuştu.
Deniz Dövenci'ye eğitim süresince 833 sözcük ve aynı teknikle hazırlanmış 12 sorudan oluşan 3 ayrı test uygulandığını vurgulayan Eroğlu, "Deniz, bugüne dek verdiğimiz eğitimlerde almış olduğumuz geri bildirimleri alt üst etti. Bilim adamlarına göre normal bir insanın beyninin kullanmadığı büyük bir bölümü vardır. Harika kızımız bu eğitimi aldıktan sonra beyninin bir bölümündeki gizil yeteneği açığa çıkardı. Şimdi bu yeteneğini bilinçli, aktif ve etkin bir biçimde kullanıyor" açıklamasında bulundu.

Eroğlu, açıklamasında hızlı okumanın özel bir yetenek işi olmadığını, bu eğitimi almak isteyen kişinin her hangi bir rahatsızlığı yoksa hızlı okuma becerisini kazanabileceğini de sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2006 Perşembe 15:11:17
Güncelleme :2 Şubat 2006 Perşembe 15:22:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?