4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Yörükler yine yollarda

yörükMersin'in Silifke İlçesi'ne bağlı Yeşilovacık ve Akdere beldeleri ile Aydıncık İlçesi'nde bulunan Sarıkeçili Yörükleri, yerleşik düzene geçmek istiyor. 

Mayıs ayının gelmesiyle birlikte yollara düşen Yörükler, deve, at, eşek ve keçileriyle birlikte sahilden yaylalara göç ederek Yörük geleneğini sürdürüyor. Yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da kışın sahillerde geçiren Sarıkeçili Yörükleri, göç başlamadan satın aldıkları un, bulgur, tuz, yağ, kefenlik, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganlarını develere yükleyip yola çıkıyor. 

yörükYörükler, 1.5 ay süren yolculuğun ardından Şeyhömer, Çakırderesi, Gıravga ve Gökgedik köyleri, Hacıbaba Dağı, Armusun Köyü, Abaz Dağı, Mayköy, Çukurçimen Köyü ve Seydişehir yolunu takip ederek, Konya Beyşehir yakınlarındaki yaylalara ulaşıyor. 

Yeşilovacık-Akdere Oba Başkanı Halil Öksüzoğlu, dikili arazilerin çoğalmasından dolayı yol bulmakta zorlandıklarını belirterek, "Göç ayrı bir sorun. Ömrümüz hayatımız yollarda geçiyor. Kimi zaman oğlaklarımız yürüyemez hale geliyor. Yavaş gitmemiz gerekiyor. Yaylalara varmamız 1.5 ay sürüyor. 3 ay sonra tekrar dönüş yörükyolculuğuna geçiyoruz. Göç durumunda yollarda çok zorluklarla karşılaşıyoruz. Yörük kültürünü yaşatmak bizim için çok zor oluyor. Her türlü sorunla karşı karşıyayız" dedi. 

Silifke, Aydıncık, Bozyazı, Anamur, Erdemli çevresinde yaklaşık 200 Sarıkeçili göçer ailesinin olduğunu belirten Öksüzoğlu, "Göçer yaşantısı artık canımıza tak etti. Ekili araziler yüzünden hayvanlarımızı otlatamıyoruz. Orman için de Orman Müdürlüğü ile büyük sıkıntı yaşıyoruz. Çocuklarımızın hiçbirini okutamıyoruz. Bu nedenle yerleşik düzene geçmek istiyoruz. Bu konuyla ilgili makamlara dilekçeyle başvuru yaptık. Başvurularımıza cevap bekliyoruz. İnsan gibi yaşamak, çocuklarımızı okutmak, teknolojinin her türlüsünden faydalanmak bizim de hakkımız diye düşünüyoruz. Bizlere yer verilirse, yine ahır hayvancılığıyla geçimimizi sağlamak istiyoruz" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2006 Salı 21:20:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
takanobası IP: 85.100.152.xxx Tarih : 3.05.2006 20:43:09
"Son Yörüklere" hayırlı yaylaklar diliyoruz. TAKANOBASI Bir Yörük Ailesi www.yorukler.kimdir.com