17
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Aydıncık'ta Yörük Şöleni

Yörük kültürünü yaşatan tek aşiret olan Sarıkeçililer, yöre halkı ile tanışıp kaynaşmak, sorunlarını dile getirmek ve seslerini duyurmak amacıyla Aydıncık Ay-Tur tesislerinde bir şölen düzenledi.18 Aralık 2004 Cumartesi günü sabah erkenden kıl çadırlar kuruldu, keçiler kesildi ve pilav kazanları kuruldu.
 
AKP Mersin Milletvekilleri Ali Er ve Mustafa Eyiceoğlu’nun gelişinde kurban kesildi. Isparta İl Beyi Yörükler Türkmenler Kültür Arş. Yşt. Der. Genel. Bşk. Yrd. Mustafa Küçükyaman ve bazı çevre Belediye Başkanlarının da katıldığı törene Aydıncıklılar’ın ilgisi çok büyüktü.
 
Yörüklüğün bir ırk olmadığı ama bir yaşam tarzı olduğu vurgulanan konuşmalarda, Sarıkeçililer’in yaşam koşulları, gerek göç gerekse geçici iskan yerlerinde karşılaştıkları sorunlara değinildi. “Kara Çadırın Kara Oğlu”  Ali Er, Yörüklerin sorunlarını sadece Yörük olanların ya da onlarla birlikte yaşayanların bilebileceğini söylediği konuşmasında, kültürümüzün son temsilcileri konar göçer Sarıkeçililer’in yerleşik düzene geçmeleri için  çalışmaların yapıldığını ifade etti.
 
 
Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Çoban, sorunlarına çözüm bulunması amacıyla develerle Ankara’ya doğru yola çıkacaklarını ama Ali Er’in kendilerine “ Siz Ankara’ya gelmeden, sorunlarınız çözülmüş olacak” dediğini bildirdi. Çoban, seslerini duyurana ve sorunları çözüme kavuşturuluncaya kadar çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Konuşmaların ardından, kıl çadırlarda etli bulgur pilavı ve ayran ikram edildi. Şölen akşam da devam etti.
Mustafa Yalçıner
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2004 Pazar 00:12:30
Güncelleme :28 Şubat 2006 Salı 14:59:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?