22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ
MUT

Doğal boya projesi

Mersin'in Mut İlçesi'ne bağlı Hacı Ahmetli Köyü'nde kurulan labotaruvarda, yöre gençlerine "Doğal boya yapım teknikleri" öğretiliyor.

Aktif İşgücü Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Türkiye İş Kurumu tarafından yönetilen ve İçel El Sanatları ve Eğitim Vakfı (İÇEV) tarafından uygulanan Doğal Boya Projesi ile Türkiye'nin ilk doğal boya yapım ustaları yetiştiriliyor. Mut'un Hacı Ahmetli Köyü'nde kurulan laboratuvarda, yöre gençlerine doğal boya yapım teknikleri eğitimi veriliyor.

İÇEV'den yapılan açıklamada, 640 saat sürecek ve 18 Kasım 2005'te sona erecek eğitimden şu anda 15 gencin yararlandığı belirtilirken, kursiyerlerin Doç. Dr. Recep Karadağ ve Kemal Efecan'dan aldıkları derslerde, yöre bitkilerini kullanarak çeşitli renklerden doğal boya elde etme denemeleri yaptıkları ifade edildi.

Denemelerini evlerinde de sürdüren kursiyerlerin, buldukları renkleri yöre isimleriyle de adlandırarak yöreye has renk tonlarını uluslararası boyutta yaşatmayı planladıkları kaydedilen açıklamada, "Türkiye de ilk defa biri profesör, diğeri doçent 2 akademisyenden akademik metotla doğal boya yapım eğitimi almakta olan gençlerin tamamının istihdam edileceği tahmin ediliyor" denildi.

Girişimcilik eğitimi de alan 15 gencin, kendi işlerini kurma planları yaptıkları belirtilen açıklamada, dünyada giderek yaygınlaşan antitoksin, antibakteriyel malzeme kullanımı ile üretilmiş ürünler için doğal boya yapımının, geleceğin istihdam yaratacak iş kollarından biri olarak görüldüğü vurgulandı.

.
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 11:21:34
Güncelleme :17 Ekim 2005 Pazartesi 15:13:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?