18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Barış için festival

Mersin'in Tarsus İlçesine bağlı Yenice Belde Belediyesi 2. Barış Festivalini düzenledi.

Tarsus'a bağlı Yenice Belde belediyesi tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle bu yıl 2. kez düzenlenen Barış Festivali'ne Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Yenice Belediye Başkanı Veli Serin, Yeşiltepe Belediye Başkanı Erden Zaman, Muharip Gaziler Derneği Tarsus Şube başkanı Bahri Özkoç dernek üyeleri, Tarsus Ziraat Odası başkanı Ali Ergezer'in yanı sıra bazı sivil toplum örgütlerinin başkanları ve çok sayıda gazeteci-yazar, sinema sanatçısı ve vatandaş katıldı.

Barış Festivali etkinliği Cumhuriyet alanında Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından festivalin açılış konuşmasını yapan Yenice Belediye Başkanı Veli Serin, "İnsanlık tarihinin bu en acımasız, en kanlı ve en kirli savaşın başladığı gün 1 Eylül 1939 da elli milyondan fazla insanın yaşamını yitirdiği, milyonlarca insanın sakat kaldığı ve bunların birkaç katı insanın ise evsiz, yersiz yurtsuz kaldığı bu savaşı görmüş ve yaşamış olan duyarlı insanlar tarafından bu tarih, yani 1 Eylüller bu vahşetlerin bir daha yaşanmaması umuduyla Dünya Barış Günü olarak ilan edilmiştir" dedi.
Başkan Veli Serin şunları kaydetti: "Her yıl dünyanın her tarafından bu amaçla etkinlikler yapılırken, bir taraftan da kan ve gözyaşlarıyla beslenen savaş tacirleri de boş durmamaktadırlar. Bunlar kimi zaman Vietnam' da, kimi zaman Ortadoğu'da çıkardıkları savaşlarla bir yandan beslenirken, bir yandan da gelecekte çıkaracakları savaşlara güçlenerek hazırlanmaktadırlar. Kan ve gözyaşları ile beslenen bu savaş tacirleri, ancak ezilen ulusların ve toplumların ortak çabalarıyla durdurulabilir. Bu yıl 2. kez tertip ettiğimiz ve dostlarımızın katılımı ile gerçekleştireceğimiz festivalimizle bir nebze de olsa, barışa katkı sağlayabilirsek, mutluluğumuzu, tarihimize karşı olan sorumluluğumuzu yerine getirmenin gururu ile taçlandırmış olacağız. Çünkü, ülkemizin 2. Dünya Savaşı'na katılmayışı Yenice' de yapılan İnönü - Churchill görüşmesinde, İnönü' nün eşsiz diplomasi başarısıyla sağlamıştır. Bu nedenle dünya barışına katkı sağlamış bir görüşmenin beldemizde yapılmış olması bize bu anlamda ayrıca bir sorumluluk yüklemektedir. Dünya kaynaklarının çok önemli bir kısmı savaşlar ve savunma için harcanmaktadır. Bu kaynaklar, insanların beslenmesi, sağlığı ve eğitimi için harcanmış olsaydı, şüphe yok ki, insanlık şu gündekinden çok daha iyi konumda olacaktı. Barış sadece şehit analarının feryatlarıyla sağlanamaz. Onların yanı sıra, savaşın acı yüzünü görmüş kişilere, emekli askerlere, dini liderlere, sporculara, siyasetçilere, gençlere, olgun yetişkinlere, çevrecilere kısaca savaşa karşı çıkmak için herkese, her kesimden insanın desteğine ihtiyacımız vardır. Keşke savaşa girerken savaşacak asker bulamasalar, politikacıların savaşı finans kaynakları kurusa ya da savaş tacirleri kendi çocuklarından kurulu bir orduyu savaşa göndermek zorunda kalsalar ne olurdu? Ama özlemini duyduğumuz bu barışı bizler, sağlayacağız. Bizler dinimiz, dilimiz, rengimiz farklı da olsa göz yaşlarımızın ve kanımızın rengi hep aynıdır. Barışın hakim olduğu bir dünya dileğiyle"

Daha sonra buradaki topluluk barışın simgesi olan 50 adet güvercini gök yüzüne bıraktı. Topluca İnönü Churcill Barış parkına kadar yürüyen katılımcılar, burada Yenice Belediyesi tarafından Mersin Üniversitesi öğretim üyesi Mimar Mehmet Kabak'a yaptırılan üzerinde güvercin figürleri bulunan Barış anıtının açılışını gerçekleştirdiler.
Anıt'ın üzerinde bulunan barış meşalesinin ateşini ise Yazar Eşber Yağmurdereli ve sinema oyuncusu Menderes Samancılar birlikte yaktı. Barış festivalinin panel bölümünde ise yazar Muzaffer İzgü, gazeteci yazar Oral Çalışlar,Yazar Fazilet Çulha, gazeteci yazar Hüseyin Kıvanç, yazar Ali Ozanemre ve sinema oyuncusu Menderes Samancılar katılımcılara barış konulu söyleşi yaptılar.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 10:09:48
Güncelleme :2 Eylül 2005 Cuma 10:14:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?