18
Mayıs
2024
Cumartesi
DÜZİÇİ - OSMANİYE

‘Shiitake’ mantarı yetiştirdi

Osmaniye’de bir çiftçi, Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinde doğal yollarla yetişen ve önemli hastalıklarda ilaç niyetine tüketilen ‘Shiitake’ mantarını, 800 metre rakımda yetiştirdi.

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde, daha önceleri yetiştirdiği kahverengi, gri ve sarı mantarlar ile ilçede üne çiftçi Mustafa Yaşar Ağca, son olarak Asya ve Doğu Avrupa ülkelerde doğal yollarla yetişen Shiitake mantarına el attı. Yaşar, kara orman mantarı olarak da bilinen ve önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan Shiitake’i bin 300 rakımlı Dağlık Karkın Mahallesi’nin 800 rakımında yetiştirmeyi başardı.

Ağca, Shiitake yetiştiriciliğinin eski bir kültür olduğunu ifade ederek, “Eski çağlarda kral yemeği olarak bilinir. Son yıllarda Almanya gibi birçok ülkede kültürü yetiştirilmeye başlandı. İlaç sektöründe kullanıldığı ve şifa verdiği hastalıklar sebebiyle büyük ilgi görüyor ve aranıyor. Ülkemiz bunu ithal ediyor. Taze olarak kilo gramı 50-100 lira arasında değişiyor ama kuru olarak kilogramı bin liraya kadar ulaşıyor” dedi.

Birçok türde mantar yetiştirdiğini ve yurt genelinde müşterilerinin olduğunu söyleyen Ağca, ürettiği her yeni mantardan sonra üniversitelerden ziyaretçi akınına uğradığını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2012 Salı 14:29:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?