3
Mayıs
2024
Cuma
KADİRLİ - OSMANİYE
Belediye Sayfaları
Nufus
452.880
Yüz Ölçümü
3.222
İlçe Sayısı
7
Vali
Nufus
111.455
Yüz Ölçümü
1.071
Belediye Sayısı
59
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Karatepe-Aslantaş Kalesi

Osmaniye ili Kadirli ilçesinde, denizden 132 m. yüksekliğindeki bir alanda bulunan bu kale, Geç Hitit Çağı’nda Adana bölgesinin hükümdarı olan Asitivates tarafından MÖ.VIII.yüzyılda yaptırılmıştır.

Kale kuzeyden gelecek kavimlerin hücumlarına karşı koymak amacıyla sınır kalesi olarak yaptırılmıştır. Tarihte Asitivada Kalesi olarak isimlendirilen kalenin batısında güneyden Orta Anadolu’ya geçit veren bir kervan yolu, doğusunda da bugün Aslantaş Baraj Gölü’nün bulunduğu Ceyhan Nehri’ne hâkim bir konumdadır.

Kale 430 m. çapında oval biçimli bir plan tipi göstermekte olup, kesme taş, moloz taş ve kerpiçten yapılmıştır. Hititler döneminde yapılan kale daha sonra, MÖ.680 yıllarında Asurlu hükümdarı Asarhaddon tarafından yıktırılmış, uzun süre de kullanılmamıştır. Yörede yapılan kazılardan, sur duvarlarının 2-4 m. genişliğinde olduğu, yüksek kulelerle çevrelendiği anlaşılmaktadır.

Kalenin T biçimli anıtsal iki kapısı vardır. İki kule arasındaki üzeri açık bir geçitten sonra bir giriş bölümü, arkasında da bazalt taşından mil yatakları içerisinde dönen ahşap bir kapısı daha bulunuyordu. Bu kapıdan çevresinde iki yan oda bulunan bir giriş daha bulunmaktadır. Buradan da kalenin içerisine giriliyordu. Güneybatıdaki kapının iç tarafına kutsal bir alan yapılmıştır. Buradaki çifte boğa kaidesi üzerine Fırtına Tanrısının büyük boyda heykelleri vardır.

Kalenin iç duvarları bazalt bloklar halinde olup, üzerlerine arslanlar, sfenksler ve çeşitli yazıtlar yerleştirilmişti. Fenike ve hiyeroglif yazı sistemlerindeki en uzun iki dilli metinler her iki kapı binasının üzerinde görülmektedir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 13:37:30

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?