2
Mayıs
2024
Perşembe
AĞRI

2 bin 600 yıllık 'zar' bulundu

AĞRI'DA 2 BİN 600 YILLIK ZAR BULUNDU

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Özfırat ve ekibi tarafından Ağrı Dağı eteklerinde bulunan Gölyüzü köyündeki Urartu Krallığı'ndan kalma kalede devam eden kazı çalışmalarında, 2 bin 600 yıl öncesine ait zar bulundu.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki Gölyüzü köyünde devam eden kazı alanını ziyaret eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Aynur Özfırat'tan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kazı bilim kurulunda görev alan Prof. Dr. Veli Sevin, yaptıkları araştırmalar sırasında Ağrı Dağı'nın güney eteklerinde bulunan Gölyüzü köyü yakınındaki Urartu Kalesi'nde 2 bin 600 yıllık zar bulduklarını söyledi. Bu zarın, tavla zarlarının bir kopyası olduğunu ve pişmiş topraktan yapıldığını belirten Prof. Sevin, ''2 bin 600 yıllık bu zar, tablalı oyunların bu bölgedeki köklü geçmişinin canlı göstergesidir'' dedi.

Sevin, yapılacak incelemelerin ardından zarın Van Müze Müdürlüğü'ne teslim edilerek sergileneceğini sözlerine ekledi.

Geçen sene Ağrı Dağı eteklerinde başlatılan arkeoloji kazı çalışmalarında Tunç Dönemi'ne ait insan iskeletlerini ortaya çıkardıklarını hatırlatan Prof. Dr. Aynur Özfırat ise, ''Kazıda günümüzden 4 bin yıl öncesine giden kalıntılara rastladık. Çok önemli olan bu yapılar ne yazık ki kaçak kazılar nedeniyle tamamıyla tahrip edilmiştir. Kazıdaki en önemli bulgular günümüzden yaklaşık 4 bin yıl öncesini işaret eden Kurgan türü mezar anıtlardır. Bunların içinde anıt mezarlar da bulunmaktadır. Bu anıt

mezarların bölgede yaşamış güçlü beylere ait olduğu anlaşılmaktadır. 4. yıllına giren Bozkurt Nekropolü kazısı 2010 yılı sezonunda yaptığımız laboratuvar çalışmalarıyla tamamlanıyor" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle yapılan çalışmaya Prof. Dr. Aynur Özfırat başkanlık ederken, bilim kurulunda Prof. Dr. Veli Sevin, Prof. Dr. Necla Aslan Sevin, araştırma görevlisi Nilgün Köse, Gülen Ayaz ile 2 arkeolog, 3 stajyer öğrenci katılıyor. Kazı çalışmalarında bakanlık temsilcisi olarak da Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden arkeolog Yıldız Şahin bulunuyor.

AĞRI'DA 2 BİN 600 YILLIK ZAR BULUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2010 Perşembe 12:02:02
Güncelleme :6 Ağustos 2010 Cuma 09:43:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
medet medetoğlu IP: 85.110.119.xxx Tarih : 6.08.2010 16:21:20

Kendi şehrimizde bulunan tarihi kalıntıları başka şehre görmeye gidiyoruz.yazıklar olsunki bir müzemiz bile yok.