5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

2003 TASAM çalıştayı yapıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün himayesinde Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından gerçekleştirilen Türkiye`nin Stratejik Vizyonu 2023 (TSV 2023) Projesi Ağrı Çalıştayı yapıldı.

Halk Eğitim Merkezi`nde düzenlenen çalıştayın açılışında, TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, uluslararası ilişkiler, uluslararası güvenlik, iç siyaset, ekonomi, eğitim-bilim-teknoloji ve kültür temalarında, uzman kişilerce Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümünde olması gereken muhtemel yer ve hedeflerle ilgili birtakım öngörülerde bulunulduğunu söyledi. Bu kapsamda Rusya`nın da 2020 yılını hedef alarak çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Şensoy, "Geleceği planlamadan, gelecek vizyonuyla hareket etmeden, gelecek endişesi taşımadan yerine getireceğimiz görevler, her kademede amacına ulaşmayabilir. Geçmişteki acı tecrübelerimiz bunu göstermiştir. Bu anlamda kamu yönetiminin her kademesinde ve her kesimden vatandaşın bu ortak düşünceyi, tasayı dert edinmesi gerekiyor. Çünkü hepimiz hayatımızı planlarken geleceği ne kadar öngörebilirsek ülkemiz için de o kadar verimli olacağız. Tepeden inme dikte edici bir yaklaşım değil, yerelden genele doğru ulaşan bir yaklaşım biçimi artık bütün dünyada kendini gösteriyor" dedi.

Konuşmaların ardından Çalıştay`da Emekli Büyükelçi Murat Bilhan uluslararası ilişkiler, TASAM Uzmanı Oğuzhan Köse uluslararası güvenlik, Abdullah Özkan iç siyaset konularında sunumlarını yaptı.

Emekli Büyükelçi Bilhan, dünyada giderek artan kıtlık ve kuraklığın yeni çatışma alanları ortaya çıkaracağına dikkati çekerek, Türkiye`nin bu olumsuzluğu etrafındaki dostluk halkasını genişleterek önleyebileceğini söyledi.

Türkiye`nin ekonomi ve siyasetinin iyi yönetildiği takdirde küreselleşmenin birinci ligine çıkabileceğini, kötü yönetildiği takdirde üçüncü ligine düşebileceğini ifade eden Bilhan, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Türkiye`nin jeopolitik konumu çok önemli. Türkiye, hiçbir kesim tarafından ihmal edilme lüksü olmayan bir ülke. Ortadoğu, Kafkaslar, Karadeniz gibi birçok boyutu var. Çok boyutlu politika izlemekten vazgeçemez ve birine diğerinden daha fazla önem veremez. Bugün Hırvatistan`ın tek boyutu var, o da AB. Ama biz öyle değiliz. AB
olmasa da Türkiye diğer boyutlarıyla yaşar. Olsa da diğer boyutları ihmale gelmez."
Sunumların ardından çalıştay soru ve cevaplarla devam etti. Çalıştaya Vali Yardımcıları Selami Kapankaya, Cengizhan Yılmaz, Muhittin Güler ile çok sayıda kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 21:51:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?