5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

Ağrı da sorunlar ve çözümler paneli

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi tarafından 'Kent, Kentsel Sorunlar ve Çözümler' konulu bir panel düzenlendi.
Ağrı Halk Merkezi Müdürlüğü'nde düzenlenen panele, İl Valisi Mehmet Çetin, Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Taşlıçay Belediye Başkanı Salih Arslan, Taşlıçay ve Diyadin ilçe kaymakamları, kamu kurum amirleri, muhtarlar, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Orhan Çınar, bilginin önemine değindi. Tarih boyunca yüz binlerce şehrin kurulduğunu anlatan Çınar, sanayi devriminden sonra kas gücünün yerini makinelere bırakmasıyla kentlerin gelişmesinin hızlandığını söyledi. Çınar "İnsanın üretme kapasitesinin artması, iş bölümü ve uzmanlaşmayla kent yaşamı karmaşık bir hal almıştır. Günümüzde ise asıl güç ve sermaye bilgi olmuştur. Bilgiyi üreten ve yayan kurumların başında üniversiteler gelmektedir. Bu bağlamda kanunda verilen görevlerin yanında üniversitemiz, belirlediği misyon doğrultusunda Ağrı ve çevresinin gelişmesi için her türlü akademik katkıyı yapmaya ve işbirliğine hazırdır" dedi
Kent sorunlarının, sadece kent üzerinden değil, siyasi, toplumsal ve akademik çevrelerin ortak işbirliğiyle çözümlenebileceğini belirten Öğr. Gör. İbrahim Özgül ise, "Kentleşme; demografik, ekonomik ve sosyo-kültürel değişim ve dönüşümün adıdır. Demografik açıdan kentleşme, kırdan kente yaşanan göçlerle beslenen nüfus yoğunluğu, ekonomik açıdan kentleşme, tarım dışı faaliyetlerin sanayi ve hizmetler sektöründe yoğunlaşmasıdır. Sosyal açıdan kentleşme ise farklılaşma, uzmanlaşma, örgütlenme sürecini kapsayan bir dönüşümü ifade etmektedir. Kentleşmeden söz edebilmek için bu üç unsurun bir arada asgari düzeyde gerçekleşmiş olması gerekir. Bu unsurlardaki eksiklik durumunda gerçek anlamda bir kentleşmeden söz edilemez" dedi.
Kent kavramının tanımını yaptıktan sonra kentleşme ile birlikte ortaya çıkan konut, altyapı, çevre ve hava kirliliği, ulaşım, sağlık, eğitim, yönetim gibi sorunlar hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Faruk Kaya ise, düzensiz kentleşme sonucunda köyleşen kentlerin ortaya çıktığını söyledi. Ayrıca kentsel sınıflandırmada Ağrı'nın tarım kentleri içinde yer aldığını, kentte yaşanan yoğun göç nedeniyle kentlileşme sorununun yoğun olarak yaşandığını ve kırsaldan göç önlenmediği sürece de kentleşme sorunlarının artarak devam edeceğini belirtti.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Menaf Turan da cumhuriyet dönemi yerel ve bölgesel gelişme politikaları hakkında bilgi verdi. Turan, son dönemlerde bölgeler arası gelişmişlik farklarını gidermek için kurulan kalkınma ajanslarının aslında bu farkı derinleştirecek bir yapıya sahip olduğunu ve Ağrı gibi bölgelerin kalkınmasında devletin öncülük yapması gerektiğini ifade etti.

İha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 19:35:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mehmet Can Yılmaz IP: 85.98.126.xxx Tarih : 15.01.2009 13:19:56

Başka illerden gelenler şu sözü söylüyorlar " insan burada yaşar mı diye" onlara savunacaksın ama neyi savunacaksın....Bana göre ağrı bir medeniyetler şehri ama gerçeğe bakıldığı zaman insanlar arasında bir iletişm bozukluğu ve köyleşme var...Geçen ağrı merkezde bir koyun sürüsü geçiyor...Şimdi soruyorum hata onlarda mı yoksa şehirdemi....Düşünün ki japonyobütün fabrikalarını suyun üzerine kurmuş dünyaya kafa tutuyor...Eee bizde toprak sonsuz bir şekilde var neden icraat yok....!