4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Ağrı Dağı'na ev yapılıyor

Ağrı Dağı'na daha önce uydudan alınan son fotoğraflarda gemi benzeri yeni bir iz belirmesi üzerine Türk ve Amerikalılar'dan oluşan ekibin yaptığı Nuh'un gemisinden sonra, şimdi de deniz seviyesinden 3 bin 200 metre yüksekliğe dağevi inşa ediliyor.

Ağrı Dağı’na Iğdır yönünden çıkmak isteyen dağcıların kullanması için deniz seviyesinden 3 bin 200 metre yüksekliğe Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından dağevi yaptırılıyor. Kötü hava koşullarında yaklaşık 90 dağcıyı barındıracak özelliğe sahip dağevi, zirve tırmanışı için de kolaylık sağlayacak.

Ağrı Dağı'nın kuzey yamacında, Babek ve şehit dağcı İskender Iğdır rotalarının birleştiği noktaya, 12 ve 7 metre ebatlarında, uluslararası standartlara uygun olarak yaptırılan dağevi, 46 bin YTL’ye mal olacak. Önümüzdeki hafta inşaatı tamamlanacak olan dağevi, kötü hava koşullarında yaklaşık 90 dağcıyı barındıracak. 3 bin 200 metre yüksekliğe yaptırılan dağevi, zirve tırmanışı için de kolaylık sağlayacak.

Dağevinin yapım işini yüklenen Karakuyu Köyü Muhtarı Habip Çakar, inşaat için kullandıkları malzemeleri eşek sırtında götürdüklerini bildirdi. Dağevinde, içme suyu, şömine, mutfak ve tuvalet bulunduğunu belirten Çakar, inşaatın bir hafta içinde tamamlanacağını belirtti.

Iğdır Özel İdare Genel Sekreterliği, İl Encümen üyeleri ve Vali Saim Saffet Karahisarlı’ya dağcılar adına teşekkür eden Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, “Kayseri’deki Erciyes Dağı Sütdonduran kesimine de işadamı Hacı Boydak bir dağevi yaptırdı. Ağrı Dağı’ndaki dağevine ihtiyaç durumunda 90 dağcı, sığınabilecek. Dağevi sayesinde su ve tuvalet problemi ortadan kalkıyor. Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı’nın dünya dağcılığı için yaptığı örnek bir çalışma. Vali Karahisarlı, Küp Gölü'nden Dağevine kadar olan yolun yapılması için de çalışmaları başlattı. Böylece Böylece Ağrı Dağı’nda önemli sorunlar çözüme kavuşmuş olacak. Ağrı Dağı’ndaki dağevinin enerji sorununu da rüzgar veya güneş enerjisiyle giderme çabalarımız var” dedi.

gazetevatan
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 11:40:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ALİ KAYA IP: 85.97.129.xxx Tarih : 13.09.2008 13:34:04

bu fikir iyi ama dağıtımız tüm dünya biliyo ama biz bilmiyoz önemini