4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Ağrı Dağı'na ikinci yol

Ağrı Dağı hareketli bir turizm sezonu için hazırlıklarını tamamladı. Artık, Ağrı Dağı’na yalnızca Doğubeyazıt tarafından değil, Iğdır tarafından da çıkılabilecek. Özellikle dağcılık turizminin canlanacağı yaz boyunca Korhan-Küp gölü güzergahından tırmanışlar gerçekleştirilecek. Acentelerle görüşmeler sürüyor, bölgeyi 2 bin 500 turistin ziyaret etmesi bekleniyor...

Ağrı Dağı’nın, Iğdır tarafından turizme açılması için başlatılan çalışmalar sona erdi. Iğdır Valisi Halil Ulusoy, yaz sezonunda Ağrı Dağı’nı 2 bin 500 turistin ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.

Bir süredir turizme açılması planlanan Ağrı Dağı’na bundan böyle Iğdır tarafından da çıkılabilecek. Ağrı Dağı’nın 2000 metresindeki Korhan yaylasında basın mensuplarına açıklama yapan Iğdır Valisi Halil Ulusoy, “Korhan yaylasına çıkışları bugün itibarı ile turistlere serbest ettik. Gelecek turistler için altyapı çalışmasını turizm şirketleri ile görüştük. Ağrı Dağı, turizm açısından son derece potansiyeli olan bir dağ. Ve biz burayı turizme açmak için Milli Park ve askeri saha statüsünden çıkarılıp yabancı uyruklulara turizm amaçlı olarak açılabilmesi için gerekli işlemlerde bulunarak izni aldık. Önümüzde yasal bir engel kalmadı. Turizm acente sahipleri ile görüşerek fikir alışverişinde bulunduk. Ağrı Dağı’nın turizme kazandırılması için elimizden gelini yaptık. Artık, Ağrı Dağı’na yalnızca Doğubeyazıt tarafından değil, Iğdır tarafından da çıkalabilecek. Özellikle dağcılık sporu açısından, Ağrı Dağı çok büyük önem taşıyor. Korhan-Küp gölü güzergahından tırmanışlar gerçekleştirilecek. Bütün bunlar ise, mutlaka ‘mihmandar’ öncülüğünde yapılacak” dedi.




Ağrı’ya golf sahası

Öte yandan Bakanlar Kurulu’nun 1 Kasım 2004 tarihli kararıyla dağın Milli Park ilan edilmesi beraberinde yeni projeleri gündeme getirdi.

Ağrı Dağı’nın Milli Park ilan edilmesinden bir süre sonra Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün bölgeyi hareketlendirmeye yönelik bir golf sahası ve beş yıldızlı bir otel yapma talebi, 2005’in ilk günlerinde Valilik tarafından değerlendirildi.

Vali Yusuf Yavaşcan’ın talimatıyla Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm ile Tarım Müdürlükleri, 2 bin dönümlük Hazine arazisi buldu. Toprak analizleri sonucu, arazide çimlendirme yapılabileceği ve buranın golf sporuna son derece elverişli olduğu belirlendi. Hazırlanan rapor Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Golf Federasyonu Başkanı seçilen Ahmet Ağaoğlu ile de temas kuruldu. Ağrılılar hâlâ federasyondan gelecek cevabı bekliyor.

Doğu Anadolu’nun önü açıldı

Milli Savunma Bakanlığı’nın ülke turizmine destek amacıyla hazırladığı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 2004 yılında yürürlüğe girmişti. Yasaya göre, daha önce gezilmesi, fotoğraf ve film çekimi yapılması özel izne tabi olan sınır bölgelerindeki askeri yasak bölgeler içinde kalan, kültür ve tabiat zenginlikleri turizmin hizmetine sunuldu. Yasanın özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki turizmi canlandırması bekleniyor.


www.turizmhabercisi.com
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2005 Cuma 12:41:22
Güncelleme :16 Mayıs 2005 Pazartesi 09:39:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?