4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Ağrı'da ağaçlandırma seferberliği

Ağrı'da, Türkiye genelinde başlatılan "Ağaçlandırma Seferberliği" çalışmaları kapsamında bir toplantı düzenlendi.

İl Valiliği'nin konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Ağrı Valisi Halil İbrahim Akpınar, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ünal Ayvazoğlu, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, kamu kurum amirleri ve sivil toplum örgütlerinin yetkilileri katıldı.

Kentteki ağaçlandırma hakkında bir konuşma yapan Vali Halil İbrahim Akpınar, ilde ormanlık alanların yok denecek kadar az olduğunu belirterek "Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde yıllar önce buraların ormanlarla kaplı olduğundan söz etmektedir. Zamanla bu alanlar bölgede hakim olan karasal iklim ve geçimin tarıma dayalı olması nedeniyle yok olmuştur. Eğer biz vatandaşlarımızı ağaç sevgisi konusunda bilinçlendirirsek önümüzdeki yıllarda kenti yeniden ormanlık alanlara kavuşturabiliriz. Bu yüzden Ağrı'da ki bütün kamu kurum ve kuruluşlarını, belediyeleri, sivil toplum kuruluşlarını ve halkımızı ağaç dikmeye davet ediyorum" dedi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Cesim Gökçe ise konuşmasında, gelecek nesillere yeşil ve yaşanabilir bir Ağrı bırakmayı amaçladıklarını ifade ederek "Tüm kamu kuruluşları, mülkiyet sorunu olmayan kurumlarına ait alanlarda ağaçlandırma yapmak zorundadır. Ağaçlandırmaya ilişkin fidan ve teknik destek İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce sağlanacaktır. Ayrıca kente bağlı tüm köylerde, havaların ısınmasıyla birlikte köy öğretmenleri ve imamları öncülüğünde ağaçlandırma çalışmaları başlatılacaktır" şeklinde konuştu.

Toplantı ormanların yararları ile ilgili film ve slayt gösterilerinin gösterimi ile sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2008 Çarşamba 13:46:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Nuray Akankan IP: 81.214.116.xxx Tarih : 22.02.2008 01:35:59

Modern toplumlar ve modernleşme yolunda olan toplumlar sanayileşme ve yeni teknolojilerin kullanımıyla birlikte çevreye büyük zarar verdiler. Geçtiğimiz yüzyılda büyük çevre felaketleri yaşadık. Çok büyük orman yangınlarıyla karşılaştık. 21. yüzyılda daha büyük felaketler kapımızı çalmaya devam ediyor. Her şeyi kritik; içinde bulunduğumuz doğayı, soluduğumuz havayı, içtiğimiz suyu, hatta her gün baktığımız gökyüzünün. Kesilen bir ağacın, yanan, yok edilen ormanlarımızın geri gelmesi için emek vermek ve onlarca yıl beklemek; hava kirliliğinin önüne geçmek için milyonlarca dolar masraf yapmak ve yurt dışına bağımlı enerji kaynaklarını kullanmamız gerekiyor. Doğayla ilgili çevreyle ilgili kaybettiklerimizin yerine yenisini koymak zorundayız. Sahip olduğumuz değerlerin önemini, onları kaybetmeden önce bilmek zorundayız. Hatta bugün elimizdeki değerleri korumanın ötesinde bugüne dek kaybettiklerimizin yerinede yenilerini koymak zorundayız. Çünkü bu topraklarda müreffeh ve mutlu bir şekilde yaşayabilmemizin en iyi koşulu çevremizin, ormanlarımızın ve doğal hayatın korumasıdır. Havası, suyu, toprağı kirlenmiş bir ülkede, başka alanlarda ne karda büyük başarılara imza atmış olursak olalım sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşamamı mümkün değildir. İlimizde sanayinin gelişmemiş olması, nüfusun az olması çevre kirliliğinin boyutları ilimizde henüz ürkütücü boyutlara gelmesini engellemektedir. Fakat ilimizin ağır kış şartları ve yılın ortalama 8 ay karlarla kapalı olması ısınma amaçlı yakıt tüketiminin fazla olmasına dolaysıyla kalitesiz yakıt tüketiminin kullanılması durumunda ciddi hava kirliliğine neden olmaktadır. Bundan dolayı özelikle yakıt tüketimi konusunda yoğun bir çalışmamız bulunmaktadır. Esas olan her bireyin, her sanayicinin sonuç olarak potansiyel kirletici olan herkesin kendisini doğal bir çevreci olarak görmesi ve böyle hareket etmesiyle temiz bir çevreye kavuşabilmemiz mümkün olacaktır. Bu vesile ile Ağrı ilimizin ağaçlandırılmasında emek veren,Sayın Vali'mize,Belediye Başkanımıza,tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.İnanıyorumki hepimiz çocuklarımıza YEŞİL BİR GELECEK BIRAKMAK İÇİN TEK YÜREK OLACAĞIZ.Eğer güneş doğudan doğuyorsa ,Doğu neden karanlık olsun.....BİR BAŞKADIR BENİM MEMELKETİM