4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Ahilik haftası kutlandı.

Ağrı Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği ile Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünce ortaklaşa düzenlenen ve 13–19 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek "21. Ahilik Kültürü Haftası ve 44. Esnaf Bayramı Ağrı’da yapılan bir dizi etkinlikle kutlandı.

Sabah saat 09.00 da Abide Meydanında Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlanan program saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Türk Bayrağının göndere çekilmesiyle devam etti.  Abide Meydanındaki programın ardından Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığından ve Esnaf ve Sanatkarlar odasından bir gurup vatandaş Ağrı Valisi Mehmet Çetin’i makamında ziyaret etti. Saat 13.00 de Halk eğitim Merkezindeki Törende açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayati Aydemir, 12. ve 13. yüzyıllarda Anadolu'da kurumsallaşmasını tamamlayan ahiliğin, günümüz şartlarında bile örnek bir sivil örgütlenme modeli olduğunu söyledi. Ahiliğin, Osmanlı Devleti'nin kurulması aşamasında da önemli rol oynadığını ifade eden Öztürk, "Türk kültüründe ahilik, 'Gözü, gönlü ve kalbi tok olmak' düşüncesiyle ve 'Kendin muhtaç iken bile başkasına verecek kadar cömert ol' ilkesinin kurumsallaşmış bir meslek teşkilatıdır. Ahilik ekonomik faaliyette bulunan, dayanışmayı, iş birliğini, iyi işler yapmayı, iş ahlakına sahip çıkmayı ön planda tutarak, toplumsal dayanışma ve verimliliği en üst düzeye çıkardı. Esnaf, ahilik öğretisi gereği iç denetim yolunu açık tutarak, kusurlu mal üretiminden kaçınırken, aynı zamanda tüketici haklarını koruyan, geleneksel bir kurumun ilkelerini yerine getirmektedir" dedi. 

Ağrı Valisi Mehmet Çetin’in konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında Ahilik’in, 13. yüzyılda, Anadolu’da, Balkanlar’da ve Türkistan’da yaşamış olan Türklerin sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan, bir mesleki kuruluşun adı olduğuna vurgu yaptı. Vali Çetin “Selçuklular dönemindeki Ahilik akımı, Osmanlı döneminde lonca ve gedikler, Cumhuriyet döneminde ise oda, birlik, federasyon ve konfederasyon örgütlenmesiyle devam etmektedir. Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin olgun kişiliğini, ahlaki değerlerle besleyip, piyasada doğruluğu, dürüstlüğü ve kaliteyi ön plana çıkaran bir akımdır. “Ahi” kişi ise; olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her davranışında dürüst ve güvenilir bir kişiyi temsil etmiştir. Ahilik, Akıl, Ahlak, Bilim ve Çalışma gibi son derece çağdaş ve ilerici dört ana temel üzerine kurulmuştur” dedi.

Konuşmasının devamında temelinin sağlam ilkeler üzerine atılmasından dolayı Ahilik’in, asırlar boyu Türk toplumuna oldukça başarılı hizmetler verdiğini kaydeden Vali Çetin, “Ahilerin düşkün ve muhtaçlara yardım için eli, Misafirperverlik için kapısı, Yoksullara yardım için sofrası açık, kimseye kem gözle bakmaması için gözü, Yalan, iftira, dedikodu yapmamak için dili kapalı olmalıdır. Bu kurallar günümüzde de geçerliliğini korumaktadır.” diye konuştu.

Halktan kopuk biç bir şey yapmayalım…

Bu tür organizasyonların halktan kopuk yapılmaması gerektiğine özellikle değinen Vali Çetin, ‘ Esnafımız, tüccarımız hepimiz halkımız için buradayız. Halktan kopuk yapılan hiçbir çalışma amacına varamaz. Halkla iç içe olunmalıdır. Halkla iç içe olup her şeyi paylaşmaktır önemli olan. Bildiğimizi paylaşacağız, güzelliği paylaşacağız, iyiliği paylaşacağız, dertlerimizi paylaşacağız ki daha güçlü bir Ağrı olalım. Bunda sonra yapılacak bu tür programlarda halkımızın da aramızda bulunmasını istirham ediyorum. Gönül isterdi ki bu salonun Ağrılı vatandaş ve öğrencilerle dolu olsun çünkü bu şehrin asıl sahibi onlardır, bizler gidiciyiz ama kalıcı olanlar onlardır. ’ dedi.

Gelen misafirlerimiz Ağrıyı tanıtacak ve hatırlatacak hediyelerimiz yok…

Ağrıya gelenlere Ağrıyı tanıtacak, Ağrıyı hatırlatacak hediyeler verme konusunda sıkıntılar yaşadığına değinen Vali Çetin, ‘Kültürümüzün bu kadar zengin bir toplum olmamıza rağmen, bu kültürümüzün reklamını yapacağımız her yerde kullanabileceğimizi hediyelerin, objelerin olmaması beni derinden üzmektedir. Sizlerden istirhamım bana projelerle gelin. Ağrıyı ve kültürünü tanıtmak için neler yapabiliriz, sizlerden projeler bekliyoruz.’ dedi.

Recep Çirik / Ağrı KENTHABER
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 22:15:15
Güncelleme :15 Ekim 2008 Çarşamba 15:44:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?