4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Akut Doğubeyazıt'ta

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki başkanlığında 9 kişilik bir ekip, AKUT’A üyeyken 4 yıl önce hayatını kaybeden İskender Iğdır anısına Ağrı Dağı’na tırmanmak için Doğubayazıt’a gitti.
Ağrı Dağı tırmanışı sonrası inişte ayağının kayması sonucu 400 metre derinlikteki uçuruma düşerek hayatını kaybeden AKUT üyesi İskender Iğdır anısına Doğubayazıt’a gelen ekip bugün tırmanışa geçecek. AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Ağrı Dağı’na tırmanmadan önce, ekibe ve kendilerini izleyen öğrencilere dünyada bulunan dağlar hakkında slayt gösterisi ile dağa nasıl tırmanılacağını, coğrafi konumlar ve yükseklik hakkında bilgi verdi.
Mahruki, dağlarda meydana gelen kazaların ençok yön kaybından kaynaklandığını belirterek, "Dünya üzerindeki tüm dağlarda yön çubukları var ama, Ağrı Dağı’nda yön çubukları yok. 2 yıl önce AKUT ekipleri tarafından Ağrı Dağı’na yön çubukları dikildi ve yön çubukları dağdaki çobanlar ve bilinçsiz dağa tırmanan dağcılar tarafından kırıldı. Bizler bu yıl yaz tırmanışına geldiğimiz zaman yön çubuklarını getirip tekrar dikmek için çalışmalar yapacağız. Dağdaki kazaları en asgari düzeye düşürmek bizlerin ve tüm dağcıların görevi olmalıdır. AKUT ekibi olarak yazın Doğubayazıt’ta bir dağ okulu kuracağız. Burada yetiştireceğimiz gençlerimizin, ilçedeki dağcılığı daha profesyonel yapmaları ve kuracağımız ekipler ile dağda kalan dağcılara yardım etmeleri için çalışmalar yapacaklar" dedi.
Doğubayazıt’ta kuracakları dağ okulu için AKUT Başkanı Nasuh Mahruki’ye Doğubayazıt İlçe Kaymakamı Nurullah Çakır adına Pınar Eryılmaz isimli öğrenci tarafından çiçek tablosu hediye edildi.
Ağrı Dağı’na İskender Iğdır anısına tırmanışa başlayacak olan AKUT ekibi ilk gün 3 bin 350, ikinci gün 4 bin 200 metre ve üçüncü gün ise zirve tırmanışı gerçekleştirecek. 5 bin 137 metrelik zirvede, İskender Iğdır anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde anma töreni yapılacağı belirtildi.
İskender Iğdır’ın cesedini ilk bulan Yılmaz Sevgül de Iğdır’ı hiçbir zaman unutmayacaklarını ve her yıl bu tırmanışın devam edeceğini belirtti.
AĞRI (İHA)
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2004 Çarşamba 12:34:52
Güncelleme :15 Aralık 2004 Çarşamba 13:30:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?