4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Anadolu'da kar çilesi

Yurdun Doğu kesimini etkisi altına alan yoğun kar yağışı nedeniyle bazı yollar kapandı, uçak seferleri iptal edildi ve bazı köylerle bağlantı tamamen kesildi. 

Muş'ta başlayan kar şehir merkeziyle bağlantılı ilçeler ile mezraların yolunu tamamen kapattı. Muş - Kulp - Diyarbakır yolu ile Varto Karlıova yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Açılan köy yollarının tipi ve fırtına nedeniyle tekrar kapandığı belirtilirken, Muş'un Güven köyü yolunda mahsur kalan araçlar ve yolcular İl Özel İdaresi'ne bağlı araçlar tarafından kurtarıldı. Güven köyü yolunda şarampole düşen 2 kamyon ile bir minibüs ve yolculara 3 saatlik bir çalışmadan sonra ulaşıldı.

TEDAŞ yetkilileri Muş'un Bulanık ve Malazgirt ilçe köylerine elektrik sağlayan Adilcevaz enerji hattında fırtına nedeniyle hatların kopması sonucu elektrik verilmediği açıkladı. 

Doğu Anadolu Bölgesi'nde zaman zaman etkisini artıran kar yağışı yüzünden Bingöl'de 263, Muş'ta 170, Iğdır'da 9 ve Erzurum'da ise 44 köy yolunda ulaşım kapandı.

Yetkililer, kent merkezlerinde yapılan son ölçümlere göre kar kalınlığının Erzurum'da 15, Ardahan'da 18, Bingöl'de 25, Muş'ta 20, Kars'ta 14, Erzincan'da 1, Iğdır'da da 12 santimetre olduğunu bildirdiler.

Kar yağışının dünden beri etkili olduğu Şırnak'ta kent merkezinde kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı. Şırnak'ta 100 köy ve mezra yolunun kar nedeniyle kapalı olduğu, ekiplerin yol açma çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

Kar yağışı nedeniyle Şırnak-Siirt, Şırnak-Eruh yolu ile Mardin'de Nusaybin ve Kızıltepe ilçeleri dışındaki tüm ilçe yolları ulaşıma kapandı.

Siirt'te de kar yağışı nedeniyle 300 köy ve beldenin yolunun ulaşıma kapandığı öğrenildi.

Kar yağışı nedeniyle Yayladağı-Antakya kara yolu bir süre ulaşıma kapandı.

Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi'nde 40 santimetreye ulaşan kar kalınlığı, Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde 45 santimetre iken Erciyes Kaya Merkezi'nde 8 santimetre oldu.

Amasya'nın Hamamözü ilçesinde bulunan sulama göleti buz tuttu.

Muş'ta, TEDAŞ Muş Müessese Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, şiddetli fırtınanın enerji nakil hatlarındaki çok sayıda direği devirmesi nedeniyle Bulanık ve Malazgirt ilçelerine bağlı 150 köye elektrik verilemiyor.


BİNGÖL KARA TESLİM: 263 KÖY YOLU TAMAMEN KAPANDI

Bingöl'de dün sabah başlayıp gün boyunca devam eden kar yağışı nedeniyle merkez ve ilçelere bağlı 263 köy ve 800 mezranın tamamının yolu ulaşıma kapandı.

Karayolları, köylere hizmet götürme birimi ve belediye ekipleri yolların açık tutulması için çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Şehir merkezinde 25, yüksek kesimlerde 50 santimetre kalınlığa ulaşan karın merkez ve ilçelere bağlı 263 köy ve 800 mezranın tamamının yolunu ulaşıma kapadığı bildirildi.

Bingöl'ün komşu illerle karayolu bağlantılarının açık olduğunu söyleyen Karayolları 84. Şube Şefi Mahfuz Koşan, zaman zaman karayollarında tıkanmalar olduğunu ancak ekiplerinin kısa sürede yolu tekrar ulaşıma açtığını belirtti.

Şehirlerarası karayollarını kardan temizlendiğini aktaran Koşan, ekiplerinin şimdi ilçe yolarındaki karı temizlemeye çalıştığını söyledi. Yol açma çalışmalarına akşam saatlerinde bastıran kar nedeniyle ara veren İl Özel İdaresi Köylere Hizmet Götürme Birimi ekiplerinin de yağışın durmasıyla tekrar çalışmalarına devam ettikleri öğrenildi.

Bu yıl kar temizleme çalışmalarında kendisinden beklenen işi ortaya koyamayan belediye ise sadece ana arterleri greyderle temizledi. Önümüzdeki birkaç içinde yağış beklemediklerini kaydeden İl Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ölçülen en düşük hava sıcaklığının gece sıfırın altında 15, gündüz ise yine sıfırın altında 4 derece olduğunu bildirdi. 

ANKARA-VAN UÇAK SEFERİ İPTAL EDİLDİ

Türk Hava Yolları'nın (THY) Ankara-Van seferi, Van'daki hava koşulları nedeniyle iptal edildi. Ferit Melen Havaalanı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türk Hava Yolları'nın Ankara-Van seferi, Van'da sabah saatlerinde başlayan ve aralıklarla etkisini gösteren kar yağışı nedeniyle gerçekleştirilemedi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, Van'da gün boyunca belirli aralıklarla kar yağışı beklendiğini, pazar günü için yağış beklenmediğini belirttiler.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2007 Cumartesi 14:29:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?