4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

ASGK Ağrı’da konferans verdi

Ülkemizde yaşayan çalışanları yakından ilgilendiren Sosyal Güvenlik Reformu hakkında ilimiz Ağrı’da Ağrı Ticaret Odası (ATO) katkılarıyla bilgilendirme amaçlı bir konferans verildi.

Ağrı Sosyal Güvenlik Kurumu (ASGK) İl Müdürü Mehmet Yüce Sosyal Güvenlik konularında Türkiye’de büyük reform yapıldığına, bunları anlatacaklarını, konunun 7’den 70’e herkesi ilgilendirdiğini vurgulayarak, konuyla ilgili önce Müfettiş Selim Akdeniz’in konuşacağını belirterek, mikrofona davet etti.

Müfettiş Selim Akdeniz, Yapılan bu konferansların amacı vatandaşları bu konuda doğru bilgilendirmek, topluma Sosyal Güvenlik Reformu hakkında doğru bilgiyi ulaştırma olduğunun altını çizdi.

Sosyal Güvenlik Reformunu, “ Kişilerin başkalarına muhtaç olmadan yaşamlarını teminat altına almayı amaçlayan sistemin adı” olarak tanımlayarak, bu sistemin güvenlik, istikrar, birey ve toplum hayatımızı da derinden ilgilendirdiğini söyledi. Sosyal güvenlik hakkının anayasayla da güvence altına alındığını ve bu konuda maddeler bulunduğuna dikkat çeken Akdeniz, şu bilgileri verdi;

“ Yaklaşık 24 bin personel bu yeni yasaya intibak ettirilmekte. Sosyal Güvenlik Reformu, 2 ana unsuru kapsar. Kurumsal yapıda ve uygulamada birlik ve SSK, Bağkur ve Emekli Sandığının yeni süreçte birleşerek, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamına alındı. Reformla çok güçlü adım atıldı. Artık 2006’dan beri tek kurum var. Uygulamayla birlikle ise SSK ve Genel Sağlık Sigortası kanun değiştirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Türkiye’de en büyük bütçeli kurum. Geliri 56 katrilyon YTL, gideri ise 80 katrilyon. Ve açık ne yazık ki hızla büyüyor. Harcamalar noktasında diğer devletlere baktığımızda İngiltere sağlık harcamalarının tamamını ödemekte. Ülkemizde yapılan Sağlık harcamalarına bakarsak %44 ilaç, %35 devlet hastanelerine, % 10 özel, %6 ise üniversite hastanelerine ayrılmakta. Bu şekilde bakıldığında ilaca harcanan para 10 katrilyon civarında olduğunu söyledi.

Yaptıkları araştırmalara da değinen Akdeniz “ Ülkemizde 80 bin emekli yapılan araştırma ile vefat ettiği ve aylıklarınınsa ödendiği ortaya çıkmıştır. Yine bunun yanında çalışan vatandaşların yanlış uygulamalara giderek yatırılması gereken sigorta primlerinin kendisine verilmesini istemesinin yanlış olduğunu belirterek sigorta bildirimi olmayan çalışanın en iyi ihtimal 4 askeri ücret cezası olduğunu dile getirdi. Bu uygulamanın sigortasız işçi çalıştırılmayla karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Konferansa Ağrı Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Yüce, Ağrı Ticaret odası Başkanı Nazif Acarbay ve sayıda kamu kurum ve kuruluşları yetkilileri katıldı.

Recep Çirik / Ağrı KENTHABER
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 17:56:08
Güncelleme :18 Aralık 2008 Perşembe 18:27:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?