4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Avrupa Parlamentosu üyesi Uca Ağrı'da

Alman Sosyalist Demokrat Partisi Milletvekili ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Feleknaz Uca, Demokratik Halk Partisi (DEHAP) İl Teşkilatı'nın konuğu olarak Ağrı'ya geldi.
Alman Parlamenter Uca, katıldığı yerel bir radyo programında gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Ağrı'ya geldiğini söyledi. Uca, tercüman aracılığı ile bir süre Almanca konuştuktan sonra, Kürtçe konuşmaya başladı. AB Parlamentosu Üyesi Feleknaz Uca, yerel seçimler öncesinde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmeden önce ne kadar yol aldığını görmek istediklerini belirterek, "Avrupa Parlamentosu'nda 10 ülkede 50 parlamenter, Türkiye'de sosyalistleri desteklemek için geldik. Türkiye ne kadar demokratiktir, bunu öğrenmeye çalışacağız. Temel amacımız insan hakları ihlali, Kürt sorunu, demokrasi ve Kıbrıs sorunudur. Bu kriterler düzelirse, Türkiye Avrupa Birliği'ne girer" diye konuştu.
Türkiye'nin çıkardığı reformlar hakkında ne düşünüyorsunuz sorusuna da Parlamenter Uca, "Türkiye parlamentosunun çıkardığı reformlar çok güzel ama, çıkarmasını değil uygulanmasını istiyoruz ve bekliyoruz. Türkiye Parlamentosu bugüne kadar bir çok reform çıkardı. Ankara parlamentosunun Kürtçe konuşmayı serbest bıraktığını biliyordum. Ama bugün radyo programına çıkmadan önce programdan Kürtçe konuşmanın yasak olduğunu öğrendim. Bunun için Türkiye'de demokrasi yeterli değil. Daha hızlı adımların atılması gerekli. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi için çalışıyoruz ve girmesini istiyoruz" dedi.
Feleknaz Uca, daha sonra Ağrı Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. Feleknaz Uca, ailesinin Batmanlı olduğunu ancak kendisinin Almanya'da doğup büyüdüğünü belirterek, "Avrupa Parlamentosu'nun 50 parlamenterini temsilen buradayım. Birilerinin adına buralara gelmek bizleri son derece üzüyor. İsteğimiz Türkiye'nin demokratik ve bütün ırkların rahat yaşadığı bir ülke olmasıdır. Bugüne kadar Şırnak, Cizre, Diyarbakır, Muş, Iğdır, Ağrı ve Şanlıurfa illerini gezdik" diye konuştu.
DEHAP İl Başkanı Atilla Özbey ise Avrupa Parlamentosu'nu ve Avrupa'da bulunan sanatçıları temsilen ekiplerin gelmesinin kendilerini son derece sevindirdiğini belirterek, "Avrupa Parlamentosu'nun istemleri konusunda son derece anlamlı buluyoruz. Türkiye'nin çıkardığı reformlar ve gidişatı ile ilgili izlenimleri için çok iyi oldu" dedi.
AĞRI - İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2004 Çarşamba 18:28:00
Güncelleme :15 Aralık 2004 Çarşamba 13:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?