4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Bakan Güçlü Ağrı'da incelemelerde bulundu

Geceyi Ağrı’da geçiren Bakan Güçlü, sabah saatlerinde valilik ve belediye başkanlığı ile AKP İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne geçen Bakan Güçlü’ye, Köy Hizmetleri ve Tarım İl Müdürleri tarafından birer brifing verildi. Brifingte konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Türkiye’de mısır üretiminin geçen yıla oranla yüzde 20 artış göstererek 3 milyon ton seviyelerinde gerçekleşmesi beklendiğini söyledi

Bakan Güçlü, yıllık mısır tüketiminin de 3.6 milyon ton olduğunu belirterek, "Mısır üretimimizin, tüketimi karşılayabilmesi için üreticilere prim desteği yapılmaktadır. 2003-2004 döneminde Toprak Masulleri Ofisi (TMO) mısır alım fiyatını kilogram başına 310 bin lira olarak açıklamış ve 381 bin ton mısır alımı yapılmıştır. 2004-2005 dönemi mısır alım fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 7 artırılarak kilogram başına 332 bin lira olarak belirlenmiştir. Mısır, özellikle Çukurova ve Güneydoğu’da ikinci ürün olarak ekiliyor. Mısır üretim veriminin dekara 700-1000 kilogram arasında gerçekleşmesi, mısır üretimine prim veriliyor olması ve TMO’nun belirlemiş olduğu alım fiyatının 222 dolar olmasının üreticilerimizi memnun edeceği kanaatindeyiz" dedi.

Çeltik fiyatlarına da değinen Bakan Sami Güçlü, Türkiye’de bu yıl 90 bin hektarlık alanda çeltik ekimi yapıldığını ve 600 bin ton üretim gerçekleşmesinin beklediğini belirtti. Güçlü, "Çeltik üretimi, tüketimin yüzde 60’ını karşılamaktadır. Ülkemizde üretilen çeltiğin yüzde 90’ını uzun tane çeltikler oluşturmaktadır. Dünya pirinç fiyatları 350 dolar seviyelerindedir. Dış piyasalarda pirinç fiyatları oldukça caziptir. Mısır ve çeltik alım bedelleri yarısı peşin, bakiyesi ise 30 gün içinde ödenmektedir. Bu yıl TMO denetiminde üreticilerden, borsalardan ve direkt TMO’dan çeltik alımı yapanlara ithal lisans hakkı verilecektir. Bu uygulama ile çeltik ve pirinç ithalatının kontrollü bir şekilde yapılması sağlanacaktır. Sektörün de piyasaya girmesiyle, iç piyasalar hareket kazanacak, üreticiler pazarlama sorunu yaşamayacaktır" şeklinde konuştu.


Merkeze bağlı Ozanlar Köyü’nde, mısır tarlasını gezen Bakan Güçlü, daha sonra vatandaşların sorunlarını dinledi.
iha-ağrı
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2004 Cuma 21:32:22
Güncelleme :15 Aralık 2004 Çarşamba 13:32:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?