4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Bayülgen Metsamor'u protesto etti

Greenpeace'in Ağrı Dağı'nda yaptığı Nuh'un Gemisi maketinin açılışında, Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Santrali protesto edildi. 

Iğdır'da faaliyet gösteren 28 sivil toplum kuruluşu adına bir basın açıklaması yapan Iğdırlılar Güç Birliği Derneği Başkanı Volkan Bayat, "Çernobil'de yaşananlar, eski teknoloji ürünü santrallerinin nelere yol açabileceğini acı bir şekilde göstermiştir. Bu durumda, insan ve çevre sağlığına duyarlılık gösteren ve kendini sorumlu hisseden herkesi bölgemiz adına ciddi bir tehdit teşkil eden ve Çernobil Nükleer Santrali'nden bile daha riskli görülen Metsamor Nükleer Santrali'nin kapatılmasını sağlamak adına gerçekleştirilen girişimde rol almaya davet ediyoruz. Metsamor, Türkiye ve Ermenistan dahil Nahçıvan, İran ve Azerbaycan'daki insanları ve doğal hayatı tehdit etmektedir.

 Çünkü nükleer santrallerin yerleşim birimlerine en az 90 kilometre uzakta olması gerekirken Metsamor Iğdır'a 16 kilometre, Erivan'a 40 kilometre mesafededir. Uluslararası standartlara göre, 5 ve üzeri şiddetteki depremlerin olabildiği bölgelerde nükleer santral yapılmasına izin verilmemesine rağmen Metsamor, birinci dereceli deprem
bölgesinde faaliyet göstermektedir.

 Ermenistan'da 1988 yılında meydana gelen depremden sonra kapatılan santralin ikinci bloğu, tüm bölge ülkeleri için taşıdığı risklere rağmen 1995 yılında yeniden devreye sokulmuştur. Bu nedenle Metsamor, dünyada belirli bir süre kapatıldıktan sonra yeniden kullanıma açılan ilk santral durumundadır. İlk nesil Rus teknolojisiyle inşa edilen santral nükleer felaketleri önleyecek teknik donanımdan ve güvenlik sisteminden yoksundur. 

Uluslararası kuruluşların tüm uyarılara rağmen santrale batı standartlarına uygun güvenlik sistemi kurulmadığı gibi, santralin çekirdeğini kaplaması gereken en az 2 metre kalınlığındaki çelik zırh bile halen yapılmamış durumdadır. Ayrıca sistemde basınç belli bir değeri aşınca içerdeki radyoaktif gazlar atmosfere salınmaktadır. Ermenistan'ın Arpaçay ve Aras nehirlerinden çektiği suyu santralin soğutulmasında kullanması bilahare nehirlere geri vermesi de sulara radyasyon karışmasına neden olmaktadır. Bu ve benzeri durumlar bölgedeki kanser
vakalarında artış, sebze meyvelerdeki deformasyon, ölü ya da sakat doğumlarla kendini göstermektedir. 


Eski teknolojilerle inşa edilmiş olan santral uluslararası Atom Enerji Ajansı (IAEA) standartlarına göre dünyadaki 146 nükleer santral arasında güvenlik açısından son sırayı almaktadır. Ermenistan hükümeti, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi nezdinde Metsamor Nükleer Santrali'nin 2004 yılına kadar kapatılması konusunda anlaşma imzalayarak taahhütte bulunmasına rağmen enerji sıkıntısını bahane ederek santrali en az 2016 yılına kadar çalıştıracaklarını ifade etmektedir. Başta Avrupa Birliği olmak üzere bütün dünyanın tehlikeli saydığı ve bir an önce kapatılmasına çalıştığı Metsamor Nükleer Santrali'nin faaliyetine devam etmesinin önüne geçilmesi konusunda göstereceğiniz duyarlılık, insan hayatına verilen değerin göstergesi olacaktır" dedi. 

"Metsamor'a hayır" yazılı tişört giyen ünlü şovmen Okan Bayülken de, basın bildirisinin okunmasından sonra "Metsamor kapatılsın" sloganı attı.
iha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2007 Cuma 02:13:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?