8
Mayıs
2024
Çarşamba
AĞRI

Bu da eşek kızağı

Ağrı'da, iklim şartları ve arazi yapısının engebeli olması nedeniyle, yük taşınırken ilginç yöntemler geliştiriliyor. 

Ağrı'nın Hamur İlçesi'ne bağlı Beklemez Köyü Kardeşler Mezrası'nda yaşayan vatandaşlar, iklim şartları ve arazi yapısının engebeli olması nedeniyle günlük yaşantılarını kolaylaştırmak için, yük taşıma işlerinde kendi yöntemlerini kullanıyor. 

Hamur İlçesi'ni çevreleyen sıra Aladağlar'ın en zirve noktalarında bulunan Kardeşler Mezrası'nda her mevsimde yaşam koşulları oldukça ağır yaşanıyor. Vatandaşlar, evlerinin bulunduğu yerlere motorlu araçların çıkamaması üzerine, kış aylarında hayvan yemi olarak kullanılacak olan ot ve samanları köyün girişindeki düz bir alana yığıyor. Ot ve samanlardan günlük ihtiyaçları kadarını çuvallara dolduran köylüler, bunları eşeklerin çektiği kızaklarla evlerine taşıyor. 

Mezra sakinlerinden Mahmut Oğur, geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunu, ancak mezralarının yerleşim yerinin çok engebeli olması nedeniyle aşırı sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Oğur, "Kış aylarında hayvanların yemlerini ahırlara getirmek için eşeklerin çektiği tahta kızakları kullanıyoruz. Kar olmadığı zamanlarda da kullandığımız bu yöntem bize oldukça kolaylık sağlıyor. Eğer tahta kızaklar olmazsa tüm yükleri sırtlarımızda taşımak zorunda kalacaktık. Bu sıkıntılardan kurtulmak için 2007 yatırım programında yapılacak olan köy gurup yolunu bekliyoruz. Bu yola ek olarak evlerine ulaşmak için köy içi yolları da yapılırsa rahata kavuşup eşek kızaklarına son vereceğimizi umut ediyoruz" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2006 Salı 15:51:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?