4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Bu sözlere dikkat

Ağrı''nın Doğubayazıt ilçesinde bir kişinin ölümü ve 20 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayların DTP'li Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay'ın "Biz basın açıklaması yapacağız, güzergahımızda burasıdır. Burada biz dayatıyoruz" demesiyle çıktığı anlaşıldı. 

Basın açıklaması öncesinde polis kamerasına yansıyan görüntülerde DTP'li Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay'ı uyaran Ağrı Emniyet Müdür Yardımcısı Zekeriya Çoban, "Posterleri indirin. Sizleri basın açıklaması yapacağınız yere güvenli bir şekilde götüreceğiz" dedi. Bunun üzerine Başkan Kubilay, "Biz kitleye bu konuda ısrar edemeyiz" karşılığını verdi.

Büyük Ağrı Caddesi üzerindeki DTP ilçe binası önünde toplanan çoğu çocuk yaklaşık 1500 kişi sloganlar atarak Abdullah Öcalan posterleri açtı. Kalabalığın yürüyüşü öncesinde Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay ile görüşen Ağrı Emniyet Müdür Yardımcısı Zekeriya Çoban, grubun İsmail Beşikçi Caddesi üzerinden Belediye meydanına geçmesini istedi.

Müdür Yardımcısı Çoban ile Başkan Kubilay arasındaki diyalog şöyle gelişti:
Başkan Kubilay: Biz Belediye meydanına gidip basın açıklaması yapacağız.

Müdür Yardımcısı Çoban: Gruba söyleyin yasal çerçeve içerisinde müdahale etmemize gerek kalmaksızın, sizde size verilen haklardan faydalanın. Güvenli bir şekilde götüreceğiz, basın açıklaması için.

Başkan Kubilay: Buradan gidilmesi gerekiyor, buradan gidiyoruz. Bakın arkadaşlarla konuştuk. Bu konuda bize güvenmeniz gerekiyor.

Müdür Yardımcısı Çoban: Lütfen gruba söyleyin. Bu konuda sizinle daha önce de konuşuldu.

Başkan Kubilay: Gruba bir şey yapamayız.

Müdür Yardımcısı Çoban: Posterleri de indirin. Düzgün bir şekilde gidin.

Başkan Kubilay: Olacak şeylerden biz de sorumlu değiliz. Biz diyoruz ki bugüne kadar güzergahımız burasıydı. Burada izin verilmesi gerekiyor.

Müdür Yardımcısı Çoban: Hayır buna izin vermiyorum. Olacak şeylerden biz de sorumlu değiliz.

Başkan Kubilay: Biz söz veriyoruz...Müdür Yardımcısı Çoban: Güzergahtan gönderip basın açıklaması yapacaksınız.

Başkan Kubilay: Biz kitleyi başka güzergaha yönlendiremeyiz.

Müdür Yardımcısı Çoban: Biz yönlendiririz. Biz kalabalığı İsmail Beşikçi Caddesi üzerinden güvenli bir şekilde geçmesini sağlayacağız.

Başkan Kubilay: Sizin sağlamanıza gerek yok. Biz bunun önlemini alacağız.

Müdür Yardımcısı Çoban: Arkadaşlarınıza söyleyin daha fazla gelmesinler

Başkan Kubilay: Siz oradan izin vermezseniz buradan geçeceğiz.

Müdür Yardımcısı Çoban: Buradan da geçemezsiniz.

Başkan Kubilay: Ama öyle şey mi olur yolu kapatıyorsunuz. Lütfen çok tartışmayalım.

Müdür Yardımcısı Çoban: Biz sizinle tartışmıyoruz.

Başkan Kubilay: Bizim çalışmalarımız ve aldığımız karar bu caddeden gitmemiz gerekiyor. Kitlenin bu konuda bilgisi var. Biz kitleye o konuda ısrar edemeyiz.

Müdür Yardımcısı Çoban: Basın açıklamasını bu şekilde yapamazsınız, yolu trafiğe kapatamazsınız.

Başkan Kubilay: Siz aslında burada güvenliği almak zorundasınız. Trafiğin kilitlenmemesi için çaba sarfetmek zorundasınız. Onu da yapmıyorsunuz müdahale ediyorsunuz.

Müdür Yardımcısı Çoban: Demokratik haklarınızı kullanmanıza müsaade ediyoruz. Buna da müsaade edeceğiz.

Başkan Kubilay: Demokratik hakkımız biz basın açıklaması yapacağız, güzergahımızda burasıdır. Burada biz dayatıyoruz.

Müdür Yardımcısı Çoban: Dayatıyorsanız burada kalırsınız.

APO POSTERLERİ AÇTILAR
Görüşmelerden sonuç alınmaması üzerine Apo posterleri açan kalabalık Büyük Ağrı Caddesi üzerinde yürüyüşe geçti. Polis kamerasına yansıyan görüntülerde, grubun önünde yeralan çocukların ellerindeki molotof kokteylleri dikkat çekti. Bir kişinin öldüğü 5'i polis 20 kişinin de yaralandığı olayların ardından 7'si 18 yaş altında olan 20 kişi gözaltına alındı.

POLİS PANZERLERİ KALAŞNİKOFLA TARANDI
Öte yandan olaylar sonrasında polis panzerlerinin kalaşnikof tüfeklerle açılan ateş sonucu isabet aldığı ve iki panzerin lastiklerinin ateşe verildiği belirlendi. Ayrıca İş Bankası başta olmak üzere çevredeki bazı işyerleri olaylar sırasında büyük zarar gördü. Emniyet yetkilileri atılan taşlar sonucu 36 polis kaskı ve 16 biber gazı maskesi kırıldığını bildirdi.

DHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 12:23:04
Güncelleme :27 Ekim 2008 Pazartesi 11:42:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?