4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Çekirgeyle mücadele için seminer

Geçen yıl Ağrı ve çevresinde görülen çekirge salgınına karşı vatandaşların uğradıkları zararları bir daha görmemeleri için ilçe Tarım Müdürlüğü ile Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ekipleri işbirliği yaptı. 

Eleşkirt İlçe Tarım Müdürü Veteriner Hekim Koral Altınpınar ile tekniker Orhan Kağıtçı ve Teknisyen Dursun Kaya Şimşek ilçenin tüm köylerini dolaşıp rapor düzenledikten sonra Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim üyelerinden Entermolog Prof.Dr.Erol Yıldırım başkanlığında bir heyet, Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Sor Salonu'nda İlçe Tarım Müdürlüğü personeli, köy muhtarları, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların katıldığı seminer düzenledi. 

Prof. Dr. Erol Yıldırımın, yaptığı konuşmada, bölge halkının çekirgeden çok zarar gördüğünü belirterek , buna karşı mücadelede ilaçlamanın en son çare olduğunu söyledi. Yıldırım, çekirgelerin sonbahar ayında yumurtalarını yerin 5 ile 8 santim altına gömdüklerini sonbaharın kurak geçmesi halinde korkulacak bir şey olmadığını söyledi. Yıldırım, bir çekirgenin 250 yumurta bıraktığını iklim şartlarına göre yavruların mart ayı ile haziranın ilk haftası itibariyle doğaya çıktıklarını anlattı. Çekirgeyle mücadelenin henüz erken olduğunu metrekare başına 150'den fazla çekirge düşmesi halinde mücadele edilmeye başlanması gerektiğini kaydeden Yıldırım, çekirgeye karşı kullanılan ilaçların bal arıları başta olmak üzere doğaya faydalı bütün böcekleri yok ettiğinden hemen ilaçla mücadeleye başlamamak gerektiğini bildirdi. 

Prof.Dr.Erol Yıldırım, süne ve keneyle ilgili olarak da, koyun yayılma yerleri, ahır içleri ve dış duvar kenarlarının ilaçlanmasının bu zararları önleyeceğini ifade etti.
iha
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2007 Cumartesi 10:50:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?