4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Çiftçinin kar sevinci

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir, bölgede görülen kar yağışının hububata ve meyve ağaçlarına büyük bir fayda sağlayacağını söyledi.
Önceki gece başlayan ve sabah saatlerinde etkili olan kar yağışı çiftçileri sevindirdi. Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir, tarımsal üretime etki yapan en önemli faktörün iklim faktörü olduğunu belirterek, "Tohum toprağa düştükten sonra; sırasıyla çimlenme, kardeşlenme, sapa kalkma, başaklanma ve olgunlaşma (hububat) dönemi yaşamaktadır. Bunlardan özellikle ilk üç dönemde uygun miktarda yağışın alınması beklenir. Sonraki iki dönemde ise, yağışın özellikle kalite ve verim üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri söz konusu olmaktadır. Bitkiler uyku (kışlama) döneminde olduğundan pasif durumdadırlar. Düşük sıcaklığın bitkilerin büyüme ve gelişmeleri için olumlu yönleri bulunmaktadır. Kışlık bitkilerin büyük bölümü çiçeklenip meyve bağlaya bilmeleri için belirli bir süre soğuk evreden geçmeleri (vernalizasyon) gereklidir. Özellikle meyve ağaçları soğuklama ihtiyacını karşılayamazlarsa çiçeklenme ve meyve tutumunda önemli derecede azalma görülür" dedi.

Başkan Demir, bölgede görülen kar yağışının ekili hububatlara büyük fayda sağlayacağını ifade ederek, "Bölgemizde görülen kar ve yağmur yağışı bitkilerin su ihtiyacını karşılaması bakımından çok önemlidir. Karın bitkilere su sağlamadaki etkinliği su muhtevası ve erime şartlarına bağlıdır. Karın su muhtevası, soğuk ve kuru, ılık ve ıslak olmasına bağlı olarak değişir. Alt toprak tabakalarının donmadığı durumlarda kar yavaş yavaş erirse, ihtiva ettiği suyun çoğu toprağa girer ve bitkilere faydalı olur. İlimizde de kar yağışından önce şiddetli don olaylarının olmayışı yağan karın erimesi, toprak tarafından alınması, düşük sıcaklığa neden olması, bitkiler üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Bunların yanı sıra yeraltı sularının hacminde de artışına neden olacaktır. Bu durumda ülke tarımı için arzu edilen bir durumdur" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 17:19:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?