5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

Diyadin'li öğrenciler okul bekliyor

Van'ın Çaldıran ilçesindeki Köye Hizmet Götürme Birliği ekipleri tarafından kardan kapalı olan yolları açılan Ağrı Diyadin ilçesine bağlı Dedebulak mıntıkasındaki 8 yerleşim merkezinden 5'inde okulun olmadığı ortaya çıktı.

Dedebulak köyüne bağlı 50 haneli Kaynaklı mezrasında yaşayan ve okul çağındaki yaklaşık 100 öğrenci eğitimlerini sürdüremezken, benzer durumun Şahinbey, Yukarı Doğan, Aşağı Alaçay ve Yukarı Alaçay yerleşim merkezlerinde de yaşandığını belirtiliyor. Köylülerden Abuzer Demirtaş ve Faruk Harun Yiğit, kendilerinin devlet tarafından unutulduğunu iddia etti.

Sadece kendi mezralarında okul çağına gelmiş 100'ün üzerinde çocukları olduğunu anlatan köylüler "Diğer mezralar da öyle. Bölgedeki 8 yerleşim yerimiz var, bunlardan 5'inde okul yok. Okul olan yerlerde bize çok uzak ve ulaşım imkanı yoktur. Dört çocuğumuz Diyadin İlçesi Yatılı Bölge Okulu'nda okuyorlar. Gittikleri zaman gelemiyorlar, geldikten sonra da gidemiyorlar. Çünkü yollarımız aylarca açılmıyor. Çaldıran ekibi de olmasa bizim varlığımızdan kimsenin haberi bile olmayacak. Madem her derdimizle yakınlığından dolayı Çaldıran ilgileniyor o halde bu yerleşim merkezlerimizi de Çaldıran'a bağlasınlar. Suyumuz yok, yolumuz yok kısacası insanca yaşanabilir bir hayatımızda yok" diyerek yetkililerden bir çare beklediklerinin söylediler.

Mezra çocuklarından 12 yaşındaki Ömer Demirtaş ise cahil kalmak istemediklerini anlattı. Yollarının kışın kardan, ilkbaharda ise sel ve çamurdan kapandığını anlatan Demirtaş "Uzun zamandır ilk defa sizleri burada gördük, derdimizi anlatmaya fırsat doğdu. Ulaşım sorunu olduğu için buralara kimse gelemiyor. Buradaki bütün çocuklar okumak istiyor, fakat okul yok. Bizler de her okuyan çocuk gibi okumak büyük insan olmak istiyoruz. Bu bizim de hakkımızdır. Ama halimizi bilen derdimizi soran olmadığı gibi bize okul da yapan yok. Türkçeyi televizyonlardan öğrendik. Ama bu yetmiyor. Okumayı yazmayı da öğrenmek istiyoruz. Lütfen bize okul yapsınlar" diye konuştu.

Konuyla ilgili soruları cevaplandıran Diyadin Kaymakamı Ali Arıkan ise "Dedebulak Köyü ve mezralarında sadece Dedebulak köyünde okul mevcuttur. Ulaşım sıkıntısı olan köyde görevlendirdiğimiz 2 vekil öğretmenle eğitim vermeye çalışıyoruz. Kış boyunca 3 metreyi bulan kar kalınlığı nedeniyle ulaşım sağlanamıyor. Acil durumlarda ise yol Çaldıran Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ekiplerince açılıyor. Bu yerleşim yerlerinde okul yapmamız mümkün değildir. Ancak buralarda ikamet eden eğitim çağına gelmiş çocuklarımızı çevre ilçelerde yatılı okullarda eğitim görmelerini sağlamak için çalışmalar yaparak okula gitmelerini sağlayacağız. Bu Van'ın Çaldıran veya Erciş ilçeleri ile Diyadin olabilir. Çaldıran ve Erciş ilçelerinde kayıt yapmayan öğrencileri Diyadin YİBO'da okutuyoruz. Diyadin YİBO'da 100'e yakın o bölgeden gelen öğrencimiz vardır" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 17:12:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?