4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Doğubeyazıt’a soruşturma

Ağrı'nın Doğubaeyazıt ilçesinde 20 yaşındaki Ahmet Özkan'ın vurularak öldürülmesinin ardından gerginlik sürerken, Ağrı Valisi, savcılığın soruşturma başlattığını, İçişleri Bakanlığı'nın da iki müfettiş görevlendirdiğini açıkladı

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde Ahmet Özkan'ın (20) vurularak ölümü ve 20 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayların ardından İçişleri Bakanlığı iki müfettiş görevlendirdi, savcılık da adli soruşturma başlattı.

Aldığı tek kurşunla yaşamını yitiren çoban Ahmet Özkan’ın kim tarafından vurulduğunun belirlenmesinin çok zor olduğu öne sürüldü. Özkan'ın kalbini delen tek kurşunun sırtından çıktığını belirten yetkililer, "Mermi çekirdeği vücudunda kalmış olsaydı, önemli bilgiler verecekti. Özkan'a yakın mesafeden ateş açıldığı tahmin ediliyor. Adli Tıp'ın otopsi raporu bekleniyor" dedi.

Görüntüler inceleniyor
Polis kamerasının tespitleri de iki cumhuriyet savcısı yönetiminde bir emniyet amiri ve üç polis memurundan oluşan ekip tarafından kare kare elden geçiriliyor. Slogan ve taş atanlarla silah kullananlar görüntülerden yararlanarak tespit ediliyor. Olaylara karışanların kimlik tespiti için gözaltında bulunanlardan da yararlanılıyor. Olay yeri inceleme ekipleri tarafından toplanan deliller, mermi çekirdekleri de incelenmek üzere Erzurum Emniyet Müdürlüğü Kriminoloji Laboratuvarı'na gönderildi.

Polisin havaya ateş etmek zorunda kaldığını belirten yetkililer, göstericilerin Kalaşnikof'larla karşılık vermesi nedeniyle yüzlerce mermi çekirdeği toplandığını söyledi.

Vali: Kimseyi korumuyorum
Ağrı Valisi Mehmet Çetin de ilçeye gelerek Kaymakam Metin Maytalman’dan son durum hakkında bilgi aldı. Özkan’ın ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileyen Çetin şunları söyledi: "Kimseyi korumak ya da suçlamak adına söylemiyorum.
Hukuk devletinin gereklerine uygun olarak Doğubeyazıt Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili adli soruşturma başlatmıştır. Savcılık bütün bilgileri, verileri ve delilleri toplayacak ve soruşturmasını yapacaktır. Yine bu üzücü olayın idari yönden aydınlanması amacıyla İçişleri Bakanlığımız bir Mülkiye ve bir de polis başmüfettişi görevlendirmiştir. İncelemeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Van Milletvekili bugün (dün) bizi ziyarete geldi. Toplumsal olayların büyümemesi Doğubeyazıt ilçemizde huzur ve güvenliğin sağlanması esnafın ve halkımızın zarar görmemesi amacıyla görüşmelerde bulunduk. Ümit ediyoruz ki kısa sürede ilçemizde her şey normale dönecektir.”

İlçede bazı cadde ve sokaklar güvenlik kuvvetlerince barikatlar kurularak denetim altına alınırken dün de DTP önünde toplanan yaklaşık bin kişi yine, "Öcalansız dünyayı başınıza yıkarız" diye slogan attı. DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan da kalabalığa "Hepimizin başı sağ olsun. Farklı bir sese tahammül etmeyen bir ülkede yaşıyoruz. Şimdi sakin olun" diye seslendi.

Güzergâh tartışması
Doğubeyazıt’ta önceki gün yaklaşık 2 bin kişilik grubu yönlendiren Belediye Başkanı DTP'li Mukaddes Kubilay’ın Emniyet Müdür Yardımcısı Zekeriya Çoban’la yürüyüş güzergâhı konusunda tartışması sırasında, "Burada biz dayatıyoruz" sözünün olayları alevlendirdiği iddia edildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 09:00:36
Güncelleme :22 Ekim 2008 Çarşamba 09:27:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?