4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Doğu’da 5 bin çiftçi mahkemelik

TARIM Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Müdürlüğü, borcunu ödemeyen 12 bin çiftçiden 5 binini mahkemeye verdi.

Erzurum, Kars, Iğdır, Ardahan, Ağrı’daki çiftçilerden toplam 54 milyon YTL alacakları bulunduğunu açıklayan Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Abdullah Damcı, “Kooperatife üye 12 bin çiftçilerden tahsil olacak parayla Erzurum’a bir yem fabrikası kurmayı planlıyoruz. Fabrika kurulmuş olsa, çiftçiye daha ucuz ve kaliteli yem verebileceğiz. Yaklaşık 5 bin çiftçiyi mahkemeye verdik, 7 bin çiftçinin işlemleri ise devam ediyor” dedi.

Erzurum, Kars, Iğdır, Ağrı ve Ardahan’daki 58 kooperatife kayıtlı yaklaşık 44 bin üyeleri bulunduğunu belirten Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Müdürü Abdullah Damcı, geçmiş yıllarda verilen krediler karşılığında para yerine pekmez, buğday, arpa, ceviz, domates salçası ve fasulye gibi ürünleri aldıklarını belirtti. Damcı, “Her yıl çiftçilere gübre, yem, tohum, makina ve mazot yardımında bulunuyoruz. Üyelerimizin tarımsal ve hayvansal giderlerini karşılıyor, sunulan kredilerle de acımasız piyasa koşullarında ayakta kalmalarını sağlıyoruz.

Durum böyle olunca vadesinde ödenmeyen kredi borçları, kooperatife intikal etmediği için, başka çiftçilere kredi kullandırmakta zorlanıyoruz. 2005 yılı Kasım ayında yeniden yapılanmaya gittik ve 31 Aralık 2006’ya kadar devam eden uygulamayla, çiftçinin kurumla anlaşması halinde borcunun yüzde 40’ı silinecekti. Bu uygulamadan 12 bin çiftçinin sadece yüzde 10’u yararlandı.

Borcunu ödemeyen 5 bin çiftçiye dava açtık, 7 bin çiftçinin işi ise devam ediyor. İcralık olan ortaklarımıza her türlü ödeme kolaylığını sunmaya devam ediyoruz. İsteyen büyükbaş hayvan ile buğday, arpa ve yonca gibi ürünlerini kooperatife borcuna karşılık verebiliyor” diye konuştu.

Öte yandan Doğu ile Güneydoğu Anadolu’da hayvancılığın geliştirilmesi ve desteklenmesi için TAR- ET projesini hayata geçirdiklerini hatırlatan Damcı, “EBK, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü’nün işbirliğiyle uygulanan ‘Sözleşmeli erkek besi sığırı yetiştiriciliği’ projesiyle ilk etapta besicilere 200 büyükbaş havyan dağıtıldı. Mart 2007 itibariyle bu hayvanların kesimi yapılacak. Daha sağlıklı, ucuz et ve et ürünlerinin temini için yürütülen projede Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı kesime alınan hayvanlara teşvik uyguluyor. Projeye daha çok katılım olması için besicilerle olan görüşmeler devam ediyor” dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2007 Salı 14:11:04
Güncelleme :10 Mart 2007 Cumartesi 11:45:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?