4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Fırçalar çantada dişler yolunda

Ağrı Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ile Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Anabilim Dalı Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Türksel Dülgergil tarafından düzenlenen 'Fırçalar Çantada Dişler Yolunda' kampanyası ile Ağrı’da okuyan 4-12 yaş çocuklara diş florlaması uygulaması yapıldı. 

Kampanya çerçevesinde geçen nisan ayında Patnos ilçe merkezinde 2 bin 534 öğrenci Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri tarafından diş taramasından geçirilmişti. Kampanyanın bir diğer ayağında ise Ağrı merkezde bulunan 100 Yıl YİBO’da 4-12 yaş çocuklara diş florası uygulaması yapıldı.
 
Sabah saatlerinden Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine Doç. Dr. Türksel Dülgerli tarafından diş sağlığı konusunda bilgi aldılar. Kendilerine verilen özel jel ile çocuklarının diş bakımını yapan öğrenciler kampanyayı düzenleyen yetkililere teşekkür ettiler. Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Türksel Dülgergil, özellikle kampanyada annelere büyük görev düştüğünü belirterek, "Bize göre annenin sorumluluğu çok önemli. Çünkü çocuğa anneden başka hiç kimse uygulayamaz. Eğer çocuk diş sağlığı konusunda annesinde düzenli bilgi alırsa ileride çok daha güzel şeyler ortaya çıkar diye düşünüyorum" dedi. 

Yapılan araştırmada ülkemizde çürük diş sayısı 1.9 olarak belirlendiğini kaydeden Dülgergil, "Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yüzyılın başında önerdiği rakam ise 2. Ama bu bize rehavet getirmesin yani her şey yolunda diye bir hava yaratmasın. Öte yandan ise koruyucu önlem açısından ciddi eksiğimiz var" diye konuştu. 

Türkiye'nin diş hekimliği alt yapısının iyi durumda olduğunu kaydeden Dülgergil, koruyucu sağlık açısından ise ciddi eksikliğin olduğunu vurguladı. Kampanyanın mart ayından itibaren Sağlık Bakanlığı'nın kontrolüne geçeceğini ifade eden Dülgergil, kampanyanın ulusal boyuta geçmesi ile önemli mesafeler alınacağına inancının tam olduğunu belirtti. 

Düzenlenen diş florlama programına verdiği önemi ve desteği 3 yaşındaki kız çocuğunu florlama programına getirerek gösteren Ağrı Valisi Mehmet Çetin’in, programda dişleri ilk florlanan çocuğun kendi kızı olmasının mutluluğu yüzünden okunuyordu.

Recep Çirik / Ağrı KENTHABER
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 23:58:32
Güncelleme :16 Ekim 2008 Perşembe 09:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?