5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

Genç dağcı kurtarılmayı bekliyor

Iğdır'da 4 gün önce 8 kişilik dağcı gurubuyla Ağrı Dağı'nın Iğdır tarafından tırmanışa geçen ve 4 bin 200 metrede hastalanan Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Hakan Ersan'ın kurtarılması için başlatılan arama çalışmasına ara verildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi ve dağcıların eğitmeni Murat Eray Korkmaz, bugün 4 bin metreye kadar çıkan 5 kişilik kurtarma ekibinin, havanın kararması ve aşırı tipi nedeniyle dönmek zorunda kaldığını söyledi.

Iğdır Valisi Karahisarlı, Iğdır tarafından Ağrı Dağı'na tırmanan 8 dağcının, 4 bin 200 metrede kamp kurduğunu, dağcılardan Hakan Ersan'ın rahatsız olduğu için tırmanışa devam etmediğini, diğer 7 dağcının ise zirve yaparak, 4 bin 200 metreye geri döndüklerini belirtti.

Vali, dağcıların, hasta olan arkadaşları Hakan Ersan'ın durumunun ciddi olduğunu gördüklerini, ancak havanın fırtınalı olması nedeniyle, Ersan'ı aşağı indiremediklerini belirtti.

Karahisarlı, ''Şu anda 4 bin 200 metrede 8 dağcı bulunuyor. Çadırda fırtınanın dinmesini bekliyorlar. 3 bin 900 metreye helikopterle tıbbı malzeme ve 2 dağcıyı bırakmıştık. Fırtına devam ettiği için zor ilerliyorlar. Takviye olarak Erzurum ve Erzincan'dan gelen 4 dağcıyı daha bölgeye gönderdik. Hakan'ın şuuru yerinde değil. Ancak diğer dağcılarımızın durumu iyi. 2-3 saat içerisinde dağcılarımıza ulaşmayı planlıyoruz" dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Dağcılık Kulübü'nden 8 kişi 16 Şubat'ta Ağrı Dağı'na tırmanışa geçti. 4 bin 200 rakımda, dağcılardan Hakan Ersan rahatsızlandı ve kamp alanında kaldı.

Zirve yaptıktan sonra kamp alanına dönen dağcılar, Ersan'ı yarı baygın halde buldu ve jandarmaya haber verdi.

Bu arada, bugünkü kurtarma çalışmalarına katılan ekipten Mustafa Tekir'in düşme sonucu omuzunun çıktığı öğrenildi.

Arkadaşları tarafından dağdan indirilen Tekin'in hastanedeki müdahalenin ardından taburcu edildiği bildirildi.

Dağda mahsur kalanların durumu iyi

Öte yandan, Ağrı Dağı'nın 4 bin 200 metresindeki kamplarında tipi yüzünden mahsur kalan 8 dağcının durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Iğdır'a gelen Dağcılık Federasyonu Erzurum Bölgesi Eğitmeni Çetin Bayram federasyondan 7 arkadaşıyla yarın sabah erkenden helikopterin kendilerini 3 bin 800 metreye bırakmaya çalışacağını söyledi.

Bayram, yarınki kurtarma çalışmalarına ayrıca özel kuvvetlerden 14 kişinin katılacağını belirterek, "Bir aksilik olmazsa öğlen saatinde arkadaşımızı aşağıya indireceğiz" dedi.

A.A
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2009 Cumartesi 00:46:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?