5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

Geri kalmışlık psikolojiyi bozuyor

Ağrı İlinin sorunlarının masaya yatırıldığı bir panel düzenlendi. Ağrı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde yapılan panelde, Ağrı'nın geri kalmışlığının yarattığı psikolojik etkiler de tartışıldı.

Panele, Ağrı Valisi Yusuf Yavaşcan 12 Mekanize Tuğay Kom Tuğ. Gen İzzet Ocak Ağrı Belediye Başkanı Ekrem Aktaş Ağrı AK Parti Milletvekili Halil özyolcu ilçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Ağrının sorunlarının masaya yatırıldığı ve panel Başkanlığını Ağrı Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd Doç Dr Muzahir Kılıç’ın yaptığı panelde Konuşmacı olarak Sağrık Meslek Lisesi Müdürü Öğretim Görevlisi Salih Atalay, Arsiad Başkanı Kazım Karaca, Ağrı Rehberlik Araştırma Müdürü Tarkan Arslan ve Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd Doç Dr Orhan Çınar katıldı.

Panelistlerden Atalay Yaptığı konuşmada "Atarürk’ün belirttiği gibiş, çalışmadan, öğrenip eğitilmeden ve üretmeden yaşamayı alışkanlık haline getirmiş uluslar, Önce onurlarını sonra bağımsızlıklarını ve sonrada kendilerini kaybederler. Bizde çalışıp üretmiyoruz, başkalarının yerine kendimizide koymuyoruz" dedi.

530 bin nüfusa karşı, her 100 öğrenciden 84 ’ünün orta öğretime, 1 öğrencinin de nitelikli bir üniversiteye gitttiğini belirten Atalay şöyle devam etti.

"Okullarda orta öğretimde kıdemi 5 yıldan fazla olan öğretmen oranı Yüzde 2.5 , Okula gidemeyen çocuk sayısı 18 bin, yüksek öğrenim oranı yüzde 3 ’tür. Doğum oranı Türkiye'de 5'inci sırada bulunmakta olan bir ilin eğitim durumunu siz düşünün"

Sağlık Alanında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Orhan Çınar ise, Ağrı ilinde beşikten mezara kadar eğitim gerektiği konusuna değindi.  "Ağrı ilinde 41 uzman hekim, 82 pratisyen doktor görev yaparken, sağlık hizmetinde 81'inci sıradayız" diyen Çınar, nüfusa göre her 14 bin kişiye 1 uzman hekimin, her 7 bin kişiye de bir pratisyen hekimin düştüğünü söyledi. Çınar, Ağrı ilinde insanların ayrıca, psikolojik tedaviye büyük ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.

Arsiad Başkanı Kazım Karaca da, "İlde banka kredileri yerine halk tefecinin eline düşüyor. Bankaların konuya ilgi göstermesi, insanımızı tefecinin  eline düşürmemesi gerekir" diye konuştu.

İl Rehberlik Araştırma Müdürü Tarkan Arslan’da ilin İlde okuyanların kendilerine güven vermeleri gerektiğini belirterek ildeki eğitim sorunlarının çözümününde pisikolojik çözüm yollarının bulunmasını istedi. Toplantı sonunda, sosyal ve ekonomik bir seferberliğin başlatılması gerektiği sonuç bildirisi ile belirtildi. Bildiride, "Ekonomide Teşvik Yasası'nın yeniden gözden geçirilerek Ağrı ile Trabzon ve Malatya illeri bir arada değerlendirilmemelidir denildi. Bu eğitim ve sağlıkta da aynı olmamalıdır" denildi.

Servet Arslan-KENTHABER/Ağrı
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2005 Cuma 12:46:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?