5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

Gübre satışında patlama

Ağrı'nın Patnos ilçesinde bu sene gübre satışlarında patlama yaşanıyor.

 Yağmurların yağmasını fırsat bilen çiftçilerin gübre talep etmesi piyasayı hareketlendirdi. İki aydır aralıklarla devam eden yağışlar çiftçinin yüzünü güldürürken gübre satışlarını da artırdı.
Buğdayın gelişmesinde ve iyi ürün vermesinde etkili olduğu belirtilen nitrat, üre gibi azotlu gübreler, yağışla birlikte tarlaya saçılıyor. Yağmur suyuyla eriyen gübre, ürünün köküne doğrudan temas ederek çabuk gelişmesini sağlıyor. Söz konusu durumun farkında olan üreticiler, vakit kaybetmeden aldıkları gübreleri tarlalarına atıyor. Bu sene yağışlardaki bolluk nedeniyle özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yonca, patates, buğday, arpa ve kırmızı mercimek veriminde geçen yıla göre artış
beklendiği belirtildi. Çiftçilerin bu yıl gübre talebinin geçen yıla göre çok daha iyi olduğu ve 3'e katladığı bildirildi. 2008 yılında küresel ısınma söylentileri Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinde başgösteren kuraklık endişeye yol açarken, yağışların çok az olması yaşanacak kuraklığın belirtisi olarak ifade ediliyordu. Ancak bu sene yağışlardaki bolluk çiftçinin yüzünü güldürürken, birçok yerde de baraj kapaklarını açtırdı.


Patnos Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Ayhan Polat, yağışların bu sene bol olması hem kendilerini hem de çiftçileri memnun ettiğini ifade etti. Yağışların bolluğu Patnoslu çiftçileri gübre alımına yönelttiğini belirten Polat, geçen yıl 150 ton gübre satıldığını bu sene rakamın 450 tona çıktığını ifade etti. Polat, hükümetin son yıllarda tarım ürünlerine verdiği destekten dolayı çiftinin daha çok yonca ekmesine sevkettiğini bunun neticesinde de daha çok gübreye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 15:28:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?