4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

HEM'de konferans verildi

Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İbrahim Gezer, dünya nüfusunun yüzde 50'sinin şehirleştiğini Ağrı'nın yeni şehirleşen bir il olduğunu söyledi.

Ağrı Belediyesi tarafından Ağrı Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen konferansa çok sayıda belediye çalışanı, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldılar. Konferans öncesi davetlilere hitap eden Ağrı Belediye Başkanı Hasan Arslan, yaptıkları çalışmaları kısaca anlattı. Yeni bir şehir kurmanın zorluğuna dikkat çeken Arslan, Kağızman Caddesi ve Yeni Van Caddelerinde yaşadıkları sorunları aktardı. Yaşadıkları tüm sorunlara rağmen mazeret değil iş üretmeye çalıştıklarını belirten Başkan Arslan “Ağrı’nın çehresini değiştirecek projeleri üretmeye ve hayata koymaya çalışıyoruz. Bu konuda halkımızın bize yardımcı olması gerekir. Yüksek istimlak bedelleri yüzünden istediğimiz projeleri hayata koyamıyoruz. Bu konularda halkımızın belediyemize yardımcı olmalarını istiyorum” dedi.

Ağrı’nın kentsel yapısına değinen İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İbrahim Gezer, yeni şehir kurmanın zorluklarını anlattı. Şehir yaşamında dikkat edilmesi gereken konulara değinen Gezer “Şehirleşme dünyanın en çok göze çarpan olgularından bir tanesidir. İnsanoğlu şehir hayatını daha cazip hale getiriyor. Şehirleşme her geçen gün artıyor. Dünya yüzde 50-52 oranında şehirleşti. Şehirler ilmin, sanatın, medeniyetin merkezi olmuştur. Şehirle medeniyet aynı kökten gelmektedir. Ciddi bir ilişkileri vardır. Bir şehri tanımak bir medeniyeti tanımaktır” dedi.

Şehirler kurulurken şehri kuran kişinin ufkunun çok önemli olduğuna değinen İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İbrahim Gezer, şehirlerde lider yöneticilere ihtiyaç olduğunu söyledi. Ağrı Belediye Başkan Hasan Arslan’da bu ufku gördüğünü dile getiren Gezer “Şehirler insanları şekillendirirken, insanlarda şehirleri şekillendirirler. Her insanın nasıl ruhu varsa şehirlerinde ruhu vardır. Kültürel anlamda bir şehri tasarlayamazsanız, fiziksel anlamda kuramazsınız. Bir yerde çevre düzelirse birçok şey düzelir. Çevreye ciddi bir yatırım yapmak lazım. Kültürel farklılıklar yen nesillere aktarılmalı ve her şehrin değişik yönleri olmalıdır. Şehircilik istiyorsak kolektif akıl kullanmalıyız. Ortak fikirler almalıyız. Sempozyumlar düzenleyerek fikir adamlarından görüşleri alınmalıdır. Her şehre farklı ve sembol projeler yapılmalıdır. Üretimin olmadığı yerde söylenen sözler gerçekçi değildir. Dünyada liyakatli ve ehliyetli insanların yerini sadakat ve itaatkar insanlar aldı. Üretkenliğin olduğu yerlerde modern kentler oluşur” dedi.
 

AĞRI HABER MERKEZİ
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2009 Salı 11:21:01
Güncelleme :11 Ağustos 2009 Salı 11:31:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Turan Beyeyaztaş IP: 78.160.178.xxx Tarih : 15.08.2009 00:34:31

Yalan söylemeyi bir sanat haline getirmişler üst mevkidekiler. Ağrı yeni şehirleşiyormu yoksa köyleşip iyice köhneleşip gerimi gitdiyor. Şehirleştiğine dair bir olumlu bir şey söyleyin çarpık yapılaşma kuru binalardan başka. Bu kadarda insanları aptal yerine koyup pohpohlamayın. Kendinizi çokmu akıllı sanıyorsunuz.