4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

İshak Paşa hiç üşümeyecek

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan İshak Paşa Sarayı'nın yapılan restorasyon çalışması kapsamında Türkiye'de ilk kez uygulanacak olan ısıtma sisteminin, Almanya ve Hollanda firmaları tarafından yaptırılacak. 

Ağrı Valiliği İl Özel İdaresi tarafında 2007 Ekim ayında yapılan restorasyon ve çevre düzenlemesi ihalesinin ardında İshak Paşa Sarayı'nda başlatılan çalışmalar devam ediyor. 3 milyon 585 bin 430 YTL'ye Akdamar Adası Anıt Müzesi'nin de restorasyonu yapan Zeydanlı Turizm İnşaat Limitet Şirketi tarafından 4 ay önce başlatılan restorasyon çalışması 25 işçi tarafından yürütülüyor. 

Çalışmaların ihale şartnamesinde belirtilen 650 gün içerisinde bitireceklerini anlatan Şantiye Şefi Adnan Vural, çalışmalardan kullanmak üzere İtalya'dan kireç getirdiklerini söyledi. Sarayın üst örtüsünü ise Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntemle ahşap kiriş üzerine ısıtmalı cam ocağı konulacağını vurgulayan Vural, "Ahşap kısmı Almanya, ısıtma sistemi ise Hollanda'da bir firma tarafından yapılacak" dedi. 

İshak Paşa Sarayı'nın yapımına 1685 yılında Çolak Abdi Paşa tarafından başlanmış, saray oğlu İshak Paşa tarafından 1784 yılında tamamlanmıştır. 7 bin 600 metrekarelik alanı kapsayan sarayın duvarlarının yüksekliği 12 ila 15 metre arasında değişiyor. Planında Türk sarayları geleneği düşünülmüş ve bina teşkilatı kümeler şeklinde iç içe 2 avlunun çerçevesinde toplanmıştır.

iha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 16:56:42
Güncelleme :10 Eylül 2008 Çarşamba 17:02:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?