7
Mayıs
2024
Salı
AĞRI

İshak Paşa Sarayı'na turistlerin ilgisi

Doğubayazıt İlçesi'nde kurulduğu sarp kayalar üzerinde kartal yuvasını andıran 116 odalı İshak Paşa Sarayı, her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. 

Doğubeyazıt ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki eski Doğubayazıt yanında bulunan İshak Paşa Sarayı, turistlerin önemli uğrak yerleri arasında bulunuyor. 1685'te inşaatına başlanılan ve günümüze kadar ayakta kalabilen saray, bir tarafında Ağrı Dağı, diğer tarafında ise ilçe merkezine bakan manzarasıyla ziyaretçileri büyülüyor. Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa tarafından yapımı başlatılan ve oğlu Çıldır Valisi İshak Paşa ile onun oğlu Mehmet Paşa tarafından 1784'te bitirilen saray, mimari yapısıyla da ilgi çekiyor. Kartal yuvasını andıran saray, her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. 

7 bin 600 metrekarelik bir saha üzerinde kurulan ve 99 yıl süren inşaat sonucu tamamlanan İshak Paşa Sarayı, Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini taşıyor. Sarayda 50x115 metre alanı kapsayan Harem Dairesi iki katlıyken, diğer bölümler ise tek katlı olarak inşa edilmiş. Günümüzde ikinci kat tamamen yıkılmış durumdayken, saraya ancak doğudaki tepeden açılan bir kapıdan giriliyor. Diğer tarafları 20-30 metre yükseklikte sağlam duvarlarla çevrili olan saray, Ruslar'ın Doğubeyazıt'ı işgali sırasında karargah olarak kullanılırken, Ruslar saraya ait kıymetli eşyaları da yanlarında götürdü. Bugün, sarayın 13x6.5 metre ebatlarındaki som altından yapılan kapısı Moskova Müzesi'nde bulunuyor. Sarayın çevresinde bulunan evler, camiler, mezarlık ve diğer yapılar ise yıkılmış durumda.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2006 Salı 17:18:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?