4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

İshakpaşa Sarayı'na rezistanslı çatı

Tarihî İshakpaşa Sarayı, Türkiye'de ilk defa kullanılacak rezistanslı lamine çatı sistemiyle korunacak.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan tarihi İshakpaşa Sarayı'nda soğuk ve sert geçen kış aylarında çatılarda biriken karın binaya zarar vermemesi için bu sistem kurulacak. Zeydanlı Grubu'nun yaptığı çalışmalar kapsamında önce binanın kolonları ve duvarları güçlendirilecek. Ardından sarayın çatısı yapılacak. Tarihî yapıdaki çalışmaların 2009 yılına tamamlanması hedefleniyor.

Sarayın restore çalışmalarını yürüten mühendis Serkan Timurtürkan, çatı sisteminin yerleştirilme çalışmalarını şöyle anlattı: "İshakpaşa Sarayı'nın çatısı kötü durumdaydı. Restore edilerek tekrar söküldü ve bunun yerine çok daha modern ve estetik bir çatıya karar verildi. Biz de bu çatının uygulamasını yapıyoruz. Çatıda taşıyıcı eleman olarak birinci kalite Sibirya ladini, bu taşıyıcı konsülosyonun üzerine de kaplama malzemesi olarak da laminet cam kullanılacak. Aslında Türkiye'de bir ilk bu. Cam örtüldükten sonra kar birikintileri rezistansların yardımıyla eriyecek ve aradan geçen oluklarla su dışarıya iletilecek. Böylece sarayın tahrip olması önlenecektir."

İşçiler de sarayın onarımının erkenden bitirilmesi için var gücüyle çalışıyor. Hasan Tonyalı adlı görevli, çalışmaları vaktinde bitirebilmek için Ramazan Bayramı'nda dahi memleketi Rize'ye gidemediğini söyledi.

Zaman
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 12:22:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kahraham Subaşı IP: 85.110.195.xxx Tarih : 11.10.2008 14:15:41

Sarayın restore çalışmalarını yürüten mühendis Serkan Timurtürkan bunun yerine çok daha ( modern )... Evet asırlık fakat gidip baktığınızda daha dün yapılmış gibi duran modern bir saray. Bu tür çalışmaların devamını dilerim. Dönemin ilk kalorifer siteminede bu saray sahip. Sanırım ilgili kurumlar ve çalışanları kalorifer siteminide (modern) bir sitemle değişirler. Şöyle beyaz petekli. Sarayın yakınındaki camiide mükemmel oldu restore edelim dediler yıkıp yerine yeni bir camii yaptılar. Onunda ismi yakışmıyor eski beyazıt camii yerine Yeni camii daha uygun değişirler umarım. Çok değil bir yüzyıl içerisinde tüm tarihi eserlerimizi inşallah modernize ederiz. Böyle eski püskü binalar modern dünyaya yakışmıyor. Mühendis ne oldu? Dağa kaçtı. Osmanlı neoldu? yandı bitti kül oldu. Hadi hayırlısı.