4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Kaçırılan dağcılardan haber var!

AĞRI Valisi Mehmet Çetin, Ağrı Dağı'nın 3 bin 200 metresindeki kamptan 8 Temmuz gecesi silahlı 5 kişilik terörist grup tarafından kaçırılan üç Alman dağcının Ağrı Dağında olduklarını ve sağlık durumlarının iyi olduğunu açıkladı. Alman rehinelerin zarar görmemesi için operasyon yapmadıklarını vurgulayan Vali Çetin, "Bizim en büyük amacımız üç Alman dağcının canına zarar gelmemesidir" dedi.

Doğubayazıt'ta Ağrı Dağının karşısında bulunan Simer Tesislerinin bahçesinde bugün (Çarşamba) basın toplantısı düzenleyen Vali Mehmet Çetin, üç Alman dağcının kurtarılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. İlgili Bakanlıklarla bilgi alışverişinin sürdüğünü anlatan Vali Çetin, tek amaçlarının üç Alman dağcıyı sağ salim kurtarmak olduğunu dile getirdi. Terörist grubun elindeki üç Alman rehineyle birlikte Ağrı Dağı bölgesinde olduklarına dikkati çeken Vali Çetin, "Alman dağcıları sağ salim kurtarmak bizim en büyük hedefimizdir. Terörist grubun bölgemizi ve ülkemizi terk ederek başka ülke ve bölgelere kaçmalarını önlemek için çember içine aldık. Sınır güvenliğimizden sorumlu birliklerimiz ve kırsal alanın güvenliğinden sorumlu jandarma birliklerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burada takdir edersiniz süreç uzadı. Bu sürecin uzamasındaki temel neden biraz önce ifade etiğimiz gibi üç Alman dağcının canına zarar gelmemesidir. Daha önce uyguladığımız yöntemlerle operasyon yapmamız halinde terörist grupla güvenlik güçlerimizin muhtemel bir çatışma çıkması halinde Alman dağcıların can güvenliklerinin tehlikeye girmesi kaçınılmaz olurdu. Bu sebeple biz biraz önce belirttiğim ilkeler ve prensipler çerçevesinde çok duyarlı bir planlamayla operasyonlarımızı sürdürüyoruz. Gecikmenin temel nedeni budur" diye konuştu.


"ALMAN DAĞCILARIN SAĞLIK DURUMLARI İYİ"


Alman hükümetinin Almanya'da bir kriz masası oluşturduğunu anımsatan Vali Mehmet Çetin, her iki ülke güvenlik birimlerinin sürekli bilgi alışverişinde bulunduklarını ifade etti. Almanların kaçırılmasından üzüntü duyduklarını anlatan Vali Çetin, Almanya'dan ortak operasyonla ilgili olarak bir istek gelmediğini bildirdi. Almanya'dan gelen 6 kişilik bir polis yetkilisinin Ağrı'da bulunduğuna işaret eden Vali Çetin,"Bizde onlarla zaman zaman bir araya gelip, bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Alman rehineler sağ salım olarak kurtarılacaktır. Kimsenin endişesi olmasın" diyerek şöyle devam etti:

"Şu kadarını söyleyebilirim: Bizim elde ettiğimiz bilgiler ve değerlendirmeler ışığında rahatlıkla ifade edebilirim ki, Alman halkı ve yakınlarının merak ettiği rehinelerin sağlık durumları gayet iyi. Bunu çok net ifade edebilirim. Operasyonlar ve çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bu olaydan sonra ilimiz Ağrı terör bölgesi olarak anılmaya başladı. Bu da bizi çok üzdü. Jandarmamız bir süre önce yaptığı operasyonda bölge sorumlusunu ölü olarak ele geçirdi. Bunun neticesinde terör örgütü kendi içinde bir hesaplaşma ve çatışma içine girmiştir. İlçemizde halk desteği bulamamaktadır. Terör örgütü varlığını hissettirmek üzere dağda kamp kuran ve sportif faaliyetlerde bulunan savunmasız insanları hedef almıştır. Terör örgütünün gerçek yüzü budur. Terör global bir sorundur. Terörün dili, dini, ırkı olmadığını bir kez daha gördük. Terörle mücadele tüm ülkelerin ortak hedefi olmalıdır.

iha
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2008 Çarşamba 16:48:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?