2
Mayıs
2024
Perşembe
AĞRI

Kar esareti bunu da yaptırdı

Ağır kış şartlarının yaşandığı Eleşkirt ilçesinde bir kaynakçı traktörün ön kısmına takılan kar savurma makinesi yaptı.

Eleşkirt Küçük Sanayi Sitesi'nde kaynakçılık yapan 28 yaşındaki İbrahim Özelçi, bir arkadaşının köy yollarının sürekli kardan dolayı kapanmasından şikayet etmesi üzerine kar savurma makinesi yapmaya karar verdi.

Genç girişimci Özelçi, saman makinesinden etkilenerek eni 2 metre, boyu 80 santimetre uzunluğunda, 250 kilogram ağırlığında demir ve sac parçalarından oluşan kar savurma makinesi tasarladı. Sağ ve sol burguları bulunan kar savurma makinesi, Özelçi'nin yaptığı demir yapraklar ve aspiratör yardımıyla traktörün ön kısmına takılarak çalıştırılıyor.

Özelçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı bir köyün mezraasında yaşayan arkadaşının köy yollarının sürekli kapanmasından dolayı yaşadığı zorlukları anlatması üzerine kar savurma makinesi yapmaya karar verdiğini söyledi.

Makineyi nasıl yapacağı konusunda araştırmalar yaptıktan sonra yaklaşık 3 ay içerisinde ilk kar savurma makinesini yaptığını anlatan Özelçi, daha sonra yaptığı makineleri ise kısa sürede tamamladığını belirtti.

Özelçi, makinenin ekstra mazot harcamadan traktör yardımıyla çalıştığını ifade ederek, yaptığı makinenin kısa sürede büyük ilgi gördüğünü söyledi. Şimdiye kadar 3 kar savurma makinesi yaptığını, yaklaşık 3 bin 500 liradan satışa sunduğunu belirten Özelçi, "Bu makine tamamen kendi icadım. İnternet üzerinden araştırma yaptım başka bir yerde bu makineden yapan görmedim. Bu makinemin patentini alıp büyük çaplı bir üretim yapmak" dedi.

Makinesinin kullanma şeklini de anlatan Özelçi, "Traktörün kuyruk miline takılan kar savurma makinesi, traktör çalışıp kuyruk milini çevirdiği zaman savurma devreye giriyor. Aspiratör sistemiyle karı ortaya topluyor, ortaya topladığı karı baca yardımıyla savurup dışarıya atıyor" diye konuştu.

Özelçi, kar savurma makinesinde seri üretime başlamak istediğini, gelen siparişleri kısa sürede tamamlayabileceğini belirtti.

-"Yolu kimseye muhtaç olmadan kendim açtım"-

İlçeye bağlı Molla Süleyman köyü Alipaşa mezraasında yaşayan Fesih Aydın, ilçeye 4 kilometre uzaklıkta bulunan köylerinin yolunu sürekli kapandığını anlattı.

Özelçi'nin yaptığı kar savurma makinesini ilk kendisinin aldığını, kar yağışlarının ardından kullanmaya başladığı makinenin önemini daha iyi gördüğünü söyledi.

Kapanan köy yolunu artık kendi çabasıyla açtığını anlatan Aydın, "Birkaç gün önce kar yağışından dolayı yolumuz kapandı. Eleşkirt'te yaklaşık 4 kilometre uzaklığında ki köyümden hasta olan bir yakınımı hastaneye götürmek için 'iş başa düştü diyerek' yolu kimseye muhtaç olmadan kendim açtım" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2013 Çarşamba 13:48:18
Güncelleme :6 Şubat 2013 Çarşamba 13:54:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?