5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

Kuduz paniği, köpek katliamına dönüştü

Ağrı’nın Eleşkirt İlçesi Çat Kösedağ köyünde, kuduz olduğu ortaya çıkan bir köpeğin 8 yaşındaki V.C.’yi ısırmasının ardından köydeki tüm köpeklerin vurularak öldürülmesi tartışmalara yol açtı.

Köpeklerin öldürülmesine tepki gösteren köylüler, hayvanlarını kurt korkusu yüzünden yaylaya çıkaramayacaklarını, vatandaşların küçük ve büyükbaş hayvanlarını korumak için köpek aramaya başladığını söyledi.

Edinilen bilgiye göre, Erzurum Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde yapılan incelemeler neticesinde, Çat Kösedağ köyünde 8 yaşındaki V.C.’yi ısıran köpeğin kuduz olduğu anlaşıldı. Bundan dolayı V.C., Erzurum Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınırken, İl Çevre Müdürlüğü, İlçe Sağlık Grup Başkanlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından köpeklere yakın teması olan kişilere kuduz aşısı yapılmıştı.

Karantinaya alınan ve her türlü hayvan giriş ve çıkışlarının 45 gün süre ile yasaklandığını belirtilen Çat Kösedağ köyü halkı, şimdi de küçük ve büyükbaş hayvanlarını koruma derdine düştü. V.C..’nin annesi Nejla Çur, bir çocuğunun daha bu köpek tarafından tırmalandığını ancak buna aşı yapılmadığını söyledi. Köydeki tüm çocukların risk altında olduğunu bu nedenle köyde bulunan bütün çocuklara aşı yapılması gerektiğini belirten Bederhan Bayram adlı köylü ise köy halkı olarak mağdur durumda olduklarını söyledi.

Yapılan kontroller sonucunda ekiplerin köydeki köpeklerin tümünün silahla öldürüldüğünü belirten Bayram, "Şimdi hepimiz köpeksiz kaldık. Hayvanlarımızı korktuğumuz için dağa çıkaramıyoruz. Köy halkı olarak bize aşılanmış köpek verilmesini istiyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2005 Çarşamba 17:43:38
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 15:56:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?