2
Mayıs
2024
Perşembe
AĞRI

'Kürdistan'a neden kızıyorsunuz?'

BDP GENEL BAŞKANI SELAHATTİN DEMİRTAŞ AĞRI'DA

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ağrı'da özerklik taleplerini yinelerken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya da destek verdi.

Partisince Ağrı'da düzenlenen mitinge katılan Selahattin Demritaş, burada referandum için 'boykot' çağrısında bulundu. Anayasa paketini yeterli bulmadıklarını ve yeni bir anayasa oluşmasını istediklerini belirten Demirtaş, özerlik talebini de yineledi.

Türkiye'nin özerk bölgelerden oluşmasını isteyen Demirtaş, "Türkiye özerk bölgelerden oluşmalıdır. Türkiye özerk idari yapıya sahip olmalıdır. Bu BDP'nin resmi projesidir. Bu sonuna kadar savunacağımız ve mutlaka hayata geçireceğimiz projedir. Şimdi bu projeyi Cemil Çiçek bilmiyor mu? Suat Kılıç bilmiyor mu? Türkiye imzalamış, hayata geçirmek zorundadır. Şimdi çıkmışlar sanki çok büyük bir gaf yapılmış gibi, sanki bölücülük yapılmış gibi bu demokratik özerklik talebini çarpıtmaya, kafaları bulandırmaya çalışıyorlar" iddialarında bulundu.

Demokratik özerkliğin bu ülkenin demokrasiye giden aydınlık yollunun kilometre taşı olduğuna vurgu yapan Demirtaş, "Bu proje hayata geçecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Kardeşliğimizi koruyacak tek çözüm yolu budur. Bölünmeyi istemeyen, böyle bir çözüme destek sunar. Etnik çatışmayı istemeyen, demokratik özerkliğin nasıl bir çözüm olduğunu görür. 1921 Anayasası'nın kabul ettiğini şimdi Tayyip Erdoğan reddediyor. 1921'de Kürtlere özerklik tanınacak denileni Erdoğan şimdi de reddediyor. Şimdi bunu bölücülük olmakla suçluyorlar" iddialarında bulundu.

Konuşmasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e de destek veren Demirtaş, İçişleri Bakanı'nın Baydemir'i boğmaya ve tehdit etmeye çalıştığını iddia etti. Bu hükümetin halka ve ülkeye demokrasi getiremeyeceğini dile getiren Demirtaş, "Tayyip Erdoğan'ın Kürt açılımının maddelerinden biri, değiştirilen yer isimlerinin iadesiydi. Değiştirilen Kürtçe yer isimleri geri iade edilecekti, yasak olmayacaktı. Tayyip Erdoğan da Sayın Cumhurbaşkanı da defalarca çıkıp bunun çok utanç verici olduğunu belirttiler. Gelip 'Norşin'e 'Norşin' dediler şimdi Kürdistan'a Kürdistan diyince neden kızıyorsunuz? Yasaklanmış en büyük yer ismi Kürdistan'dır. Bu coğrafyanın binlerce yıllık ismidir, şimdi bu telaffuz edildi diye, sadece bu sözcük ifade edildi diye büyük bir hışımla savcılar ve başmüfettişler göreve çağrılıyor. İçişleri Bakanı belediye başkanımızı boğmaya, tehdit etmeye çalışıyor. İki kelimede korkan, sadece düşüncesini açıkladığı için onun üzerinde baskı kuran hükümet bu halka demokrasi getirebilir mi? Bu ülkeye demokrasi getirebilir mi?" ifadelerini kullandı.

Halkın 12 Eylül Referandumu'nu boykot etmesini isteyen Demirtaş, "Şimdi 12 Eylül Referandumu bütün bunlarla hesaplaşma günüdür. Sen bizi yok saydın, sen bizim irademizi tanımadın, sen bu halka gece gündüz zulüm, baskı yaptın. Sen kendi yandaşlarına ülkenin bütün olanaklarını peşkeş çekerken, Ağrı halkını AK Parti'ye teslim olsun diye açlıkla, yoksullukla terbiye etmeye çalışırken, şimdi gelip Ağrı halkı sandık başına gitsin, bana 'evet' diyeceksin. Gün, birlik günüdür. Gün, bunlara ders verme günüdür" şeklinde konuştu.

BDP Iğdır milletvekili Pervin Buldan, Van milletvekili Fatma Kurtulan ve Hakkari milletvekili Hamit Geylani'nin de katıldığı miting olaysız sona erdi.

BDP GENEL BAŞKANI SELAHATTİN DEMİRTAŞ AĞRI'DA
İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2010 Çarşamba 16:23:00
Güncelleme :4 Ağustos 2010 Çarşamba 16:48:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali IP: 95.70.163.xxx Tarih : 9.08.2010 09:49:50

selahattin,hiçbir zaman kirli ve karanlık emellerinize ulaşamayacaksınız.Bu aziz ve şerefli millet sözünü söylemedi ve sabrını büyük bir olgunlıkla sürürüyor.Ama sizler her türlü provakasyon ve fitneciliğinizi sürdürüyorsunuz.Allah ın laneti sizin ve size detek olanların üzerine olsun.