4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Kuyusu Ermenilerden kalma

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Bozkurt köyünde içme suyu ihtiyacı, Osmanlı döneminde yapılan su kuyusundan karşılanıyor.

80 hane ve 900 nüfuslu Bozkurt köyü halkı eşek sırtında evlerine taşıdıkları suyu içiyor. Köyden yaklaşık 1.5 kilometre uzakta olan su kuyusunun üstünü kapatıp muhafaza eden köylüler, buradan evlerine taşıdıkları su ile ihtiyaçlarını karşılıyor.

Aşırı soğuklardan dolayı kuyu suyunu çeken çeşme donarken, köylüler keser ve çekiçlerle buzu kırarak boruya ulaşmaya çalışıyor.

Bazı köylüler kuyudan su almak için çırpınırken, bazıları ise 3 kilometre uzaklıkta bulunan Örtülü köyünden eşek sırtında su taşıyor.


Köylerinde su sıkıntısı yaşandığını belirten muhtar Ahmet Koylu, 2006 yılında içme suyu ihalesi yapıldığını ancak, ihaleyi alan firmanın sondaj çalışması başlattığı yeri bir süre sonra kapatarak gittiğini söyledi.

Muhtar Koylu, "Yaklaşık 5 ay önce tekrar ihalesi yapılan içme suyu için sondaj vuruldu. Ancak havalar soğuduğu gerekçesiyle çalışmalar bahara ertelendi. Biz eski Türk sinemalarındakiler gibi halen leğenlerin içine oturarak banyo yapıyoruz. Kuyuda su fazlalaşınca boruya taktığımız naylon sıkışıp dışa vuruyor, böyle olunca buzlanma meydana geliyor. Kırdığımız buzların altından çıkan suyu evimize götürüp çocuklarımıza içirmek zorunda kalıyoruz. Köyümüzde hala eşek sırtında içme suyu taşıyoruz" dedi.


Mehmet Sıddık Yıldırım isimli köylü ise Osmanlı döneminde yaşayan Ermeniler tarafından Ağrı Dağı'ndaki kar sularının Bozkurt köyüne getirilmesi için yer altından dökme taşlarla kanal yapıldığını söyledi.

Yıldırım, "Büyüklerimiz hep anlatıyorlardı bu kuyu bin 800'lü yılarda Ermeniler tarafından yapılmış derlerdi. Avrupa Birliği'ne girmeye çalışırken bizler hala eşek sırtında su taşıyoruz. Daha evimizde bir otomatik çamaşır makinemiz olmadı. Evimizin bir bölümünde banyo ve çeşmenin olduğu bir mutfağımız yok" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2008 Çarşamba 17:06:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?