5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

Murat Nehri'nde ekmek kavgası

Ağrı'da geçimlerini balıkçılıkla sağlayan bazı vatandaşlar, ekmek parası için ağır kış şartlarına aldırış etmeden kendilerince geliştirdikleri ilginç yöntemlerle balık avlıyorlar.

Her kış mevsiminde aşırı soğuklarda avlanan Ağrılı balıkçılara Murat nehri zorluklar yaşatıyor. Ekmeğini balıkçılık yaparak kazanan Ağrılı balıkçılar, ağır kış mevsimine aldırış etmeden 'Tiriviri' diye isimlendirdikleri ağlarla Murat nehrinde balık avlıyorlar. Soğuklara aldırış etmeden işlerini büyük bir titizlikle yapan balıkçılar, işlerinin zor olduğunu, ancak ekmek parası için çalıştıklarını belirtiler. Ağaç çubuklar arasına ağ gerip bunu suya daldırarak bir süre bekleten ve daha sonra çeken avcılar, takılan balıkları kıyıya çıkartıyorlar. Bu yönteme 'Tiriviri' ismi verdiklerini böyleyen balıkçılardan Zafer Balak (28) kış şartlarına aldırış etmeden kendi yöntemleri ile balık avladıklarını anlatarak "İşimiz zor olduğu kadar, eğlenceli de oluyor" diye konuştu.

Balıkçılardan Ertan Keleş (34) ise,"Biz nafakamızı bu nehirden balık avlayarak çıkarıyoruz. Ama geçmiş yıllara oranla balıkta bir azalma görülmektedir. Murat nehrinde av yapmak hem riskli, hem de zevkli. Ama ekmek kavgası için bu şekilde çalışmak zorundayız" açıklamasında bulundu. Balıkçılar gün içinde avladıkları 3-5 kilo sazan balığını yol kenarında veya yakın ilçelerde pazarlıyorlar.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2009 Perşembe 12:50:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?