4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Okuma kampanyası için hazırıklar tamam

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önderliğinde mart ayında başlatılacak 'Türkiye Okuyor Kampanyası' için valiliklerden istenen raporlar tamamlandı.


Valiliklerin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen'e gönderdiği raporlarda 4 yıllık kampanya süresince uygulanacak ilginç projeler yer alıyor.
Toplumun her kesimini kapsayacak şekilde hazırlanan projeler arasında kahvehanelerde okuma köşesinin oluşturulmasından, anne karnındaki bebeğe kitap okumaya; 55 yaş üzerindeki kadınlara okuma-yazma öğretmeden, veliler arasında kitap okuma yarışmalarına kadar birbirinden farklı yüzlerce proje bulunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın koordine edeceği kampanyayla; Türkiye'deki 3 milyon okuma-yazma bilmeyen yetişkine okuma yazma öğretilmesi, bilgisayar kullanamayanlara bilgisayar okuryazarlığı becerisi kazandırılması ve kitap okuma alışkanlığının artırılması hedefleniyor.
Kampanya için illerde valiler başkanlığında belediye başkanı ve diğer kurum amirlerini kapsayan kurullar oluşturuldu. İlçelerde ise kampanya yürütme komisyonları kuruldu. Kurullar kampanya faaliyetlerinden oluşacak izleme- değerlendirme raporlarını 3 aylık aralıklarla ilgili bakanlıklara gönderilecek.
Kampanyada, okuma alışkanlığı kazandırılması ve artırılmasına yönelik etkinlikler düzenlenecek.

Okullar ve halk kütüphaneleri işbirliği yapacak. Okullarda ve kütüphanelerde okuma saatleri düzenlenecek. Okullarda, halk eğitim merkezlerinde yeni kütüphaneler kurulacak. Ceza ve tutukevleri ile ıslahevlerinde, hastanelerde, yetiştirme yurtlarında ve huzurevlerinde kitaplıklar oluşturulacak. Yazarlar ile okuyucular buluşturularak, kültürel ve eğitici faaliyetler düzenlenecek.


Valilik bünyesindeki tüm kurumların kampanya destekleri sağlanıyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bulunan okul ve kurumlarda günlük okuma saatleri düzenlenecek, kitap toplama kampanyası başlatılacak ve Avrupa Birliği destekli gezici kütüphane ile kitap bulamayan insanlara ulaşılmaya çalışılacak.
Kampanya çerçevesinde toplantı, panel, söyleşi gibi etkinliklere yer verilecek.

Recep Cirik
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 05:36:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ilhan IP: 194.27.153.xxx Tarih : 21.02.2008 10:04:58

okuma kampanyaları çok güzel yüksekokullarında bu kapsama alınmasını ve çok okuyanların ise hediyelendirilip örnek:toki den ilin en çok okuyanına ev vermesi,devletin o ilde birinci çıkan kişinin dersane,ülkeyi gezme vb hediyelerle teşfiklenmesinin okumanın kökünü sağlamlaşrırır,geliştirir ve artıracağına inanıyorum. bilgi toplumu yönünde yapılan çalışmaların en güzelidir.eller ya silah tutar yada kitap tutar.ülkemiz medeniyet yolunda başarıya ulaşmak geleceği parlaklaştırmak iyi kazanımlar için hep okumalıyız.