5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

Palandöken, sigara yasağını eleştirdi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ağrı’da sigara yasağını eleştirerek esnafın çok zor günler geçirmeye başladığını söyledi.

Bir dizi inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Ağrı’ya gelen Bendevi Palandöken, ilk olarak Ağrı Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı ziyaret etti. Burada ilçe başkanları ve il yönetimi ile bir araya gelen Palandöken, daha sonra esnafı ziyaret ederek verilen yemeğe katılıp, davetlilere hitap etti.

Krizin etkilerinin her yerde hissedilmeye başladığını belirten Palandöken “Dünyada 80 ülkede sigara yasağı var. Ama bu kadar kurallar katı değil. Yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle sıkıntılar büyüyecektir. Uyarılarımızı önceden yaptık. Artık esnaf icraat bekliyor. Eğer yasakta ısrar edilirse kepenk kapatan esnafın çoğuna kim bakacak? Acilen sigara yasağında orta yol bulunmalıdır. A’dan Z’ye her şeye vergi ve zam iyiye işaret değil. Dünyada hiçbir ülkede kriz döneminde vergi artışı yoktur. Aksine daralan piyasalar canlansın diye destek çalışmaları yapılıyor. Bugün esnaf ve sanatkarımız iş yapamaz hale gelmiştir İşçi, çiftci, memur ve emeklide para kalmamıştır dedi

 RAFLAR BOŞALMIŞ

 7 ilçesi bulunan Ağrı ilinin nüfusunun 528 bin 744 olduğunu ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ağrı’da 15 mesleki odaya kayıtlı 9 bin 956 esnaf ve sanatkar bulunduğunu vurguladı.

 01 Ocak-30 Temmuz 2009 tarihleri arasında 342 iş yerinin açıldığını 149 iş yerinin kapandığını dile getiren Palandöken “İl genelinde tarımsal ve hayvansal ürünlerden elde edilen katma değerin düşük olması sanayileşmenin gerçekleşememesi güvenlik gibi nedenler işsizliği artırmakta, göçü hızlandırmaktadır. Ekonomik krizden etkilenen esnaf ve sanatkarımız sınır ticaretinin hızlanması ve piyasanın canlanmasına katkısı olacağına inanan üniversite kampusünün. Bitirilmesini bekliyor. Bıçak kemiğe dayanmıştır. Esnaf çek ve senetlerini ödeyememektedir. Gıda malzemesi satan esnaflarımız satışlarının çoğunu veresiye yaptıkları için boşalan rafları dolduramıyorlar” diye konuştu.

 VERGİ VE SGK PRİM BORÇLARI YENİDEN YAPILANMALI

 Ayakta kalma mücadelesi veren esnaf ve sanatkârın sorunlarının çözümüne yönelik hükümetten artık nasihat istemediklerini icraat beklediklerini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken “ Esnaf ve sanatkarın acil olarak çözülmesini istediğimiz sorunlarını ve taleplerini içeren 13 maddelik bir raporu ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Ali Babacan’a sunduk. Esnafın ve KOBİ’lerin kredi ihtiyaçlarını bekletilmeden giderilmesi vergi ve SGK prim borçlarını ödenebilecek şekilde yeniden yapılandırılmasını istedik” dedi.

 Yemeğe AK Parti Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, ATSO Başkanı Mehmet Erat, Ağrılı esnaflar ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldılar. Bendevi Palandöken Ağrı’daki ziyaretlerinin ardından Doğubayazıt ilçesi’ne geçti. Geceyi Ağrı’da geçirecek olan Palandöken, sabah erken saatlerinde Ağrı’dan ayrılacak.

AĞRI HABER MERKEZİ
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2009 Cumartesi 16:13:36
Güncelleme :15 Ağustos 2009 Cumartesi 23:31:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?