5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

Patnos'ta balık bereketi yaşanıyor

Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Yukarı Göçmez köyü yakınındaki Patnos Baraj gölünde avlanma yasağına uyan köylüler, dönem sonunda balık bereketi yaşıyorlar.

Balıkçılarla geçimini sağlayan köylülerden Ayhan Tutak, iki sene öncesine kadar yasak dinlemeyip geceli gündüzlü her gün ağ atarak avlandıklarını anlattı.
 
Ancak yavaş yavaş balık miktarında bir düşüş yaşanmaya başladığını belirten Tutak "Bu durumun avlanma yasağına uymamamızdan kaynaklandığını anladık. Bilinçsiz avlanma yüzünden balık neslinin neredeyse kaybolmasına neden oluyorduk. Gerekli yerlerden aldığımız uyarılar ile avlanma yasağını uymuş olduk. Patnos Kaymakamlığı'nın açmış olduğu ihaleye katılarak gölü bir seneliğine kiraladık ve düzenli bir şekilde her gün kontrole gittik. Biz Patnoslu balıkçılar avlanma yasağına uyarken çevre illerden gelen balıkçıların da balık avlanmamaları konusunda uyardık. arak kontrol altına aldık. Daha sonra avlanma yasağının kalkması ile baraj gölünde günlük olarak ortalama bir ton balık yakalamaya başladık. Yakaladığımız ufak balıkları tekrar baraja geri salarak büyümesini sağlıyoruz. Yakaladığımız balıkları çevre il ve ilçelere silosu 2-6 lira arasında satarak evimizin geçimini sağlıyoruz" dedi.

Tutak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, balıkçıların talebi üzerine avlanma yasağının 15 gün ertelenmesini kendilerini sevindirdiklerini de belirterek "Bakanlık, Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'de değişiklik yaparak, su ürünleri avcılığı yasağının başlama süresini bu yıl için 15 Nisan yerine 1 Mayıs'a erteledi" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 18:10:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?