5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

Patnos'ta deprem konferansı

Ağrı'nın Patnos İlçe Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine 'Deprem' konulu bir konferans verildi.

Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı ve Coğrafya Öğretmeni Şerif Çelebi tarafından lisenin çok amaçlı salonunda verilen konferansta, öğrencilere depreme karşı alınabilecek önlemler ve sarsıntı sırasında neler yapılabileceği konusunda bilgiler verildi. Türkiye'de geçmişte yaşanan depremlerden ders çıkarılmasını ve ona göre tedbirlerin daha çok sıklaştırılması gerektiğini belirten Çelebi, binaların halen sarsıntılara karşı dayanıklı yapılmadığını ifade etti. Konferansın amacının deprem gerçeğini yeniden hatırlamak ve alınması gereken önlemleri anlatmak olduğunu söyleyen Çelebi, 17 Ağustos 1999 depremine değindi. Ülkemizin birinci derece deprem bölgesinde yer aldığından depreme alışık ve barışık bir şekilde yaşamamız ve bunun için gerekli tedbirleri almamız gerektiğini kaydeden Çelebi ''Deprem esnasında ilk sarsıntı hissedildiğinde dolu bir sandığın yanına sığının. Dizlerinizi karnınıza çekerek (cenin pozisyonu) pozisyon alın. Sandığın üzerine devrilecek bir kolon ya da beton parçası sandığı en fazla 10-15 santim ezebilir'' dedi.

Ev ve işyerlerine deprem sigortası yapılmasının unutulmaması gerektiğini söyleyen Şerif Çelebi, deprem esnasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini de şöyle sıraladı:
''Deprem anında ilk sarsıntıda paniğe kapılmayın. Çünkü panik o esnada sağlıklı düşünmeyi engeller. Mümkünse hemen elektrik şalteri ve gaz lambalarını kapatın. Kesinlikle balkona çıkmayın. Merdivenleri ve asansörü kullanmayın. Üst katta iseniz aşağıya atlamayın. Depremden sonra deprem hakkında söylenti yaymayın. Resmi açıklamalar dışındaki söylentilere inanmayın.'' Konferans, öğrencilerin sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 16:45:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?