5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

Sokakta çalışan çocuk sayısı artıyor

Ağrı Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yurt Ay Der) Başkanı Recep Çirik, çocukların çoğunun aile içindeki huzursuzluk veya olumsuz şartlardan kurtulmak için sokakları tercih ettiğini söyledi.

Sokakta çalışan ya da çalışmak zorunda kalan çocukların çoğunun aileleriyle birlikte yaşamakta olduğunu anlatan Recep Çirik, "Bu çocuklarımız zor ve olumsuz şartlara itilmektedir. Sokakta çalışan çocuklardan satın aldığımız her şey onların sokakta kalma süresini artırmaktadır. Sokaklarda çalışan çocuklar, yaptıkları iş itibarıyla güvenli bir alanda çalışıyor. gibi görülebilir. Ancak, bu çocuklara yönelik en büyük tehlike, yaptıkları işin niteliğinden değil çalıştıkları ortamlardan kaynaklanmaktadır.

Bu çocuklar günün büyük bölümünde ya da tamamında aileleri ve toplumun korumasından yoksun kaldıklarından her tür ihmal ve istismarın gündeme gelebileceği ortamlarda çalışmaktadır. Yetişkinlerin ya da daha büyük çocukların oluşturdukları çetelerin, alkoliklerin ve sokaklarda yaşayan uyuşturucu bağımlılarının her tür istismar ve sömürüsüne açık durumdadırlar" dedi.

Çalışan çocukların aileleri ve toplum gözünde öylesine alışılmış bir durum haline geldi ki ana caddeler üzerinde yüzlerce çalışan çocuğu göremez hale geldiğimizi belirten Çirik, "Yaşamlarımızın sıradanlaşan parçaları oldular. Ancak, eğitimden koparılarak, sokağa ve çalışmaya itilen her çocuk ülke adına kaybedilen büyük bir servettir" diye konuştu.

Çocuklarımızın korunmaya muhtaç en değerli varlıklar olduğunu ifade eden Çirik, sözlerine şöyle devam etti: "Çocuk işçiliği ile toplumsal mücadele gerektiriyor. Bu konuda toplumsal duyarlılık ve kamuoyu oluşturulmalı. Çalışmak zorunda olan çocukların eğitim giderlerinin karşılanarak, eğitime kazandırılması ve eğitime devamının sağlanması, çocukların yarının büyükleri değil bugünün bireyleri olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Çirik, "açıklamasında sokaklarda çalışan çocukların görülebilir veya görülemeyen birçok tehlike ile baş başa kaldığını söyledi.

Çirik, konuşmasında, sokakta çalışan çocukların karşılaştığı ya da karşılaşabileceği tehlikeleri şöyle sıraladı: "Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları, kirlilik ve hava koşullarından kaynaklanan cilt sorunları görülmektedir. Alkollü içki verilen yerlerin civarında çalışan çocukların da alkol ve uyuşturucu kullanımına yönelmeleri riski bulunmaktadır.

Ayakkabı boyacılığı gibi sakıncasız görülen işlerde bile boya ve cila maddelerinden kaynaklı kimyasal maddeler kanser yapıcı etkiye sahip. Çöp toplama ve ayıklama işine yönelen çocuklar ise kurşun ve cıva gibi maddelerin etkilerine maruz kalma, ağır yük kaldırma ve parazit kapma gibi tehlikelerle karşı karşıya. En büyük tehlike ise, sokakta cinsel tacize uğrama riskleri yüksek düzeyde. Yine sokakta çalışan çocukların büyük bir çoğunluğu eğitim sisteminden kopmakta bazen de suça yönelmekte."dedi

AĞRI HABER MERKEZİ
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2009 Cumartesi 05:11:46
Güncelleme :26 Nisan 2009 Pazar 09:15:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?