5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

Tonaja göre rüşvet

AĞRI Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi’nin akaryakıt kaçakçılığı yaptıkları iddia edilen şebekeye yönelik düzenlediği operasyonda, Jandarma’da görevli bazı askerlerin tonaja göre rüşvet aldığı ortaya çıktı.

Olayla ilgili 2 astsubay ile bir uzman çavuş tutuklanarak askeri cezaevine konuldu.

KOM Şubesi, 6 aydır yürüttüğü soruşturmada sınır ticareti kapsamında Gürcistan ve İran’dan yurda giren akaryakıt ile Van’dan yasadışı yollarla sokulan kaçak akaryakıtı, batı illerindeki bağlantılarına satan şebekeyi yakın takibe aldı. Soruşturmada şebekenin tüm hareketleri adım adım izlendi, telefonları dinlendi.

Ağrı İl Jandarma Komutanlığı ile Patnos İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görev yapan 5 astsubay ile bir uzman çavuşun da şebeke üyeleriyle ilişkileri saptandı. Jandarma personelinin, rüşvet karşılığı kaçak akaryakıt sevkiyatı yapan tankerleri görmezden geldiği ve geçişlerinde kolaylık sağladıkları tespit edildi. Polisin takibinde, rüşvete aracılık yapan bir şebeke üyesinin kaçak akaryakıt taşıyan tankerlerin geçiş yapacağı güzergahı, plaka ve saatleri rütbeli personele bildirdiği, askerlerin de o saatlerde yol kontrolü yaptırmadığı kayda alındı.

15 TANKER ELE GEÇTİ

Akaryakıt kaçakçılarına dönük 6 aylık soruşturma sürecinde KOM ekipleri, şebekeye ait kaçak akaryakıt taşıyan 15 tankeri de ele geçirdi. Akaryakıt şebekesinin aynı zamanda sınır ticareti kapsamında Gürcistan ve İran’dan Ağrı’ya giren ve il dışına çıkartılması yasak olan akaryakıtı depoladıkları, Van’dan yurda sokulan kaçak akaryakıtı da Ağrı üzerinden yurtiçinde pazarladıkları tespit edildi. Savcılığın talimatı ile düzenlenen operasyonda kaçak akaryakıt taşıyan tankerlerin sorumlu oldukları güzergahlardan geçmelerinde kolaylık sağlayan 5 astsubay ile 1 uzman çavuşun da aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 6 Jandarmanın şebekeden menfaat temin ettiği, rüşvet aldığı anlaşıldı. Rüşvetin tanker başına ya da taşınan akaryakıtın tonajına göre belirlendiği ortaya çıkarıldı. Astsubay ve uzman çavuşun tanker başına 500 ile 2 bin TL arasında rüşvet aldığı öne sürülüyor.

Gözaltına alınanlar, ‘örgütlü olarak akaryakıt kaçakçılığı yapmak’, ‘haksız kazanç sağlamak’, ‘rüşvet alıp vermek ve görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla dün mahkemeye çıkarıldı. 2 astsubay ve bir uzman çavuş ile şebekenin elebaşı tutuklanarak askeri cezaevine konuldu. Üç astsubay ve 12 sivil ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 18:58:12
Güncelleme :5 Ocak 2009 Pazartesi 10:31:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?