4
Mayıs
2024
Cumartesi
AĞRI

Vali Çetin'den Özürlüler günü mesajı

Ağrı Valisi Mehmet Çetin 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü ilgili bir mesaj yayınladı

Ağrı Valisi Mehmet Çetin Mesajında; özürlü vatandaşlarımızın sorunlarının gündeme getirilerek tartışılması ve çözüm yollarının bulunması bakımından önemlidir.

Ülkelerin sağlık, eğitim ve ekonomik kalkınma göstergelerinde, özürlü nüfusun yaşam düzeyi ile özürlü nüfusa sunulan hizmetin kalitesi önemli bir yer tutmaktadır. Dünya nüfusunun yüzde 10`u, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12`si özürlü, yani ülkemizde yaklaşık olarak çeşitli özürleri olan 8.5 milyon yurttaşımız bulunmaktadır.

Özürlü yurttaşlarımızın sorunlarını çözebilmenin temel yolu, toplumun tüm kurumlarının ve tüm kesimlerinin ortak çabası ile mümkün olabilecektir. Başka bir deyişle, özürlü bireylere götürülecek nitelikli, nicelikli ve öncelikli hizmetlerin yeterince sağlanabilmesi; devlet, üniversiteler ve demokratik kitle örgütlerinin ortak seferberliğiyle mümkün olacaktır. Bu amaçla son dönemlerde gerek toplumda gerekse devlet düzeyinde özürlülere yönelik çalışmalar büyük önem ve ağırlık kazanmıştır. 5378 Sayılı Özürlüler Yasası kabul edilerek, çağdaşlığın en önemli adımını TBMM atmıştır. Bu anlamda geliştirilen; sağlık, rehabilitasyon, eğitim, sosyal güvenlik ve istihdam konularındaki politikalar özürlülerin topluma başarılı bir şekilde entegre olmasını sağlamaktadır.

Bilindiği üzere, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu aracılığıyla özürlülere sunulan bakım hizmetleri ile ilgili gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler çerçevesinde ağır derecede özürlü olduğunu sağlık raporu ile belgelendiren ve ekonomik göstergeleri uygun olan ailelere özürlü evde bakım hizmetleri sunulmaya başlanmıştır. İlimizde de bu anlamda çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmekte olup, bu güne kadar 831 özürlü vatandaşımız ve ailesi bu hizmet modelinden yararlanmaktadır. Bakım hizmeti çerçevesinde her özürlü birey için bakım hizmetinin karşılığı olarak 457 YTL ödeme yapılmaktadır. Bu çalışmalar halen devam etmekte olup; Valiliğimiz tarafından da yakından takip edilmektedir.

Ayrıca Özürlü Kimlik Kartı ile ilgili yönetmelikte değişiklik yapılmış ve özürlü kimlik kartı düzenleme işlemleri yeniden başlatılmıştır. Bu düzenleme ile daha önce Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen kimlik kartları İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünce verilmekte, vatandaşlarımız önceki durumun aksine çok kısa bir sürede özürlü kimlik kartlarını alabilmektedir.

Unutmayalım ki, sağlıklı bir toplum, kendi özürlülerine sahip çıkan, onların üretime katılmasını sağlayan koruyucu olanakları yaratan bir toplumdur. Vatandaşları arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm insanlara yaşayabilecekleri ortam ve hizmet sunma anlayışıyla toplumsal yaşamda eşitliği ilke edinen devletimiz başta olmak üzere, sivil toplum örgütleri ve toplumun tüm bireyleri, üzerine düşen bu kutsal görevi yerine getirme gayreti içerisindedirler. Özürlüler Günü vesilesi ile, tabi ki, özürlü vatandaşlarımıza yönelik hizmetler yanında, koruyucu sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde uygulamasını artırarak, özürlü duruma gelme nedenlerinden önemli bir bölümünün önlenebileceği hatırlanmalıdır.

Bugüne kadar özürlü vatandaşlarımızın hayat kalitesini yükseltmek için önemli katkılarda bulunan, sosyal sorumluluk projeleri üstlenen, devletimizle işbirliği içinde çalışan herkese teşekkür ederken, tüm insanlığa hayat boyu sağlık ve başarılar diliyorum.”dedi.

Recep Çirik / Ağrı KENTHABER
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 23:59:07
Güncelleme :4 Aralık 2008 Perşembe 10:48:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?