5
Mayıs
2024
Pazar
AĞRI

Yusuf'a yardım eli uzandı

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde obezite hastalığıyla mücadele eden ve tedavi için Başbakan Erdoğan'dan yardım isteyen minik Yusuf'un imdadına Sağlık Bakanlığı yetişti. Bakanlık, 60 kilo ağırlığındaki Yusuf'u tedavi için Ankara'ya getirterek Dışkapı Hastanesi'nde tedavi altına aldı.

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde Canan ve Tahir Tek çiftinin 6 çocuğundan sonuncusu olan ve daha 7 yaşında olmasına rağmen 60 kilo olan Yusuf Tek, aşırı kilolarından dolayı okula dahi gidemez hale gelince, aile de devlet büyüklerinden yardım istemişti. Başbakan Tayyip Erdoğan'a yardım çağrısında bulunan ailenin bu çağrısı ise karşılık buldu. Yusuf'un durumunu haber alan Sağlık Bakanlığı, Ağrı İl Sağlık Bakanlığı'nı devreye sokarak minik Yusuf'u tedavi için Ankara'ya getirtti. Bugün Ankara'ya getirilen ve Dışkapı Hastanesi'nde muayene edildikten sonra tedavi için servise alınan Yusuf, kendisine ayrılan odada istirhata çekildi.

Daha birinci sınıfa gittiğini fakat aşırı kilolarından dolayı okula gitmekte zorlandığını söyleyen Yusuf'u ise babası Tahir Tek yalnız bırakmıyor. Yusuf'un obezite hastalığından dolayı karşılaştığı zorlukları gazetecilere anlatan Baba Tahir Tek, Yusuf'un aşırı kilolarından dolayı ayaklarının tutmadığını belirterek, "Kalpten rahatsızlığı var, nefes zorluğu var, gözlerinde sorun var" diyerek, "Devletten Allah razı olsun. Devlet herşeyi üstlendi" diye konuştu. Yusuf'u daha önce tedavi görmesi için Van'a ve ardından da İstanbul'a götürdüklerini belirten Tahir Tek, Yusuf'u yürüyemediği için okula el arabasıyla götürdüklerini söyledi. Kendisinin ve eşinin de sağlık sorunları olduğunu da söyleyen Tahir Tek, Yusuf'un yürümeye çalıştığında yere düşmesi halinde bayılıp kaldığını ifade etti.

"BOYUNA GÖRE 3 KAT DAHA FAZLA KİLOLU"

Daha sonra Yusuf'un durumu hakkında gazetecilere açıklama yapan Doç. Dr. Fatma Demirel ise, Yusuf'un 7.5 yaşında olduğunu ve boyunun yaşına göre iyi olduğunu söyledi. Yusuf'un boyuna göre 25 kilo olması gerektiğini belirten Fatma Demirel, Yusuf'un şuan ise yaşına göre yaklaşık 3 kat daha fazla kilolu olduğunu kaydetti. Demirel, Yusuf'un kilolarının 3 kat daha fazla olması içinse, "Ağır, ölümcül, kişide cidde rahatsızlıklara yol açabilecek ciddi bir rahatsızlık" dedi. Hastalığın ciddi anlamda araştırılmasına ve sebebine yöneli tedaviye ihtiyaç olduğunu kaydeden Fatma Demirel, Yusuf'un hastalığının sadece hareketsizlikten ve beslenme bozukluğundan kaynaklanan bir obezite hastalığı olamayabileceğini kaydetti. Bir ön araştırmanın ardından tedavi ile ilgili bir program yapacaklarını söyleyen Demirel, tedavinin ise bu aşamadan sonra kolay olmayacağını fakat kendilerinin ise her ne gerekiyorsa bunu yapacaklarını dile getirdi.

Demirel ayrıca, Yusuf'un durumuyla ilgili olarak kendilerine Sağlık Bakanlığı'nın irtibata geçtiğini ve 2 günlük bir telefon trafiğinin ardından Yusuf'un Ağrı'dan Ankara'ya getirildiğini söyledi.

Yusuf'un doğumundan sonra 8. aydan sonra kilo almaya başladığı bilgisini aldıklarını ifade eden Demirel, "Bu durum ise altta yatan ciddi bir sebebin olabileceğini düşündürüyor" dedi.

Yusuf'un tedavisinin ise ömür boyu sürecek bir tedavi olabileceğini söyleyen Demirel, tedavi sonrasında ortaya çıkabilecek gereksinimler için devletin çaresiz olmadığını kaydetti. Doç. Dr. Fatma Demirel'e eşlik eden Başhekim Yardımcısı Murat Kızılgün ise, devletin 18 yaşın altındaki her çocuğa bakmak zorunda olduğunu ve böyle durumlarda da devletin çocukları ücretsiz bir şekilde tedavi ettirdiğini söyledi. Obezite konusunda ailelere bir de uyarıda bulunan Doç. Dr. Fatma Demirel, çocukları bu hastalıktan koruyabilmek için, sağlıklı beslenmelerinin yanı sıra onların doğal hareketliliklerini sağlayabilecekleri bir ortam oluşturulması gerektiğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2011 Cuma 11:58:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?