4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Başkan, faaliyetlerini anlattı

Ağrı Belediye Başkanı Ekrem Aktaş, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinden 17 Kasım 2005'e kadar geçen süre içinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Ağrı Belediye Başkanı Ekrem Aktaş, düzenlediği basın toplantısında çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"İl merkezinden başlamak üzere şimdiye kadar 220 000 metre kare prefabrik beton parke yol yapımı gerçekleştirdik İlimizde alt yapı için şimdiye kadar 30 km. alt yapı yaptık, araç parkımıza bir trilyon değerinde 10 adet iş makinesi kazandırdık, seyyar satıcılarımız için 307 adet iş yeri yaparak önümüzdeki günlerde teslim edeceğiz.

YOL YAPIM ÇALIŞMALARI
Ağrı ilimizde 28 Mart 2004 tarihinde göreve geldiğimizden bugüne kadar şehrimizin ana caddeleri ve mahallelerimizin ana caddeleri olmak üzere 50 adet yol yapımını gerçekleştirdik.
Şimdiye kadar gerçekleşen yol yapım çalışmalarımız 220 bin metre kare olup, metre karesi yaklaşık 20 ytl’ye mal olduğunu, kendi ürettiğimiz ve dışarıda aldığımız prefabrik beton parke taşlarının metre kare maliyeti yaklaşık olarak parke taşının üretimi, nakliyesi, 10cm lık yatak kumu ve döşeme işçiliği, KDV dahil 15 ytl kendi araçlarımızla mevcut yolun sökülmesi çıkan malzemenin nakil edilmesi ve mevcut zeminin filer malzeme ile tesviye edilerek silindirle sıkıştırması ve drenaj sisteminin yerleştirilmesi 5 YTL'ye mal olmaktadır.

Yaklaşık 1 metre kare taş döşeme maliyetinin 20 YTL'ye mal olduğunu düşünürsek 2004 –2005 yılarında yatırım programımızda toplam yol yapım çalışmalarının toplam maliyeti 4.4 milyon YTL olmuştur.

Yaptığımız yol yapım çalışmalarında bugüne kadar şehrimizin ana arter yolarını bitirdik. Başta Kağızman Caddesi, Yeni Van Caddesi, Erzurum Caddesi, Yeni Hastane Caddesi, Atatürk caddesi, Zeki Ergezen (şehrin girişinde süt fabrikası önündeki yol) Hani Baba caddesi yapımı geçekleşen önemli caddelerimiz olup, yaptığımız diğer yollarımız ise mahallelerimizin ana caddelerini de yapılmıştır. Bu çalışmalar Alpaslan Mah, Kurtuluş Mah. Fevzi Çakmak Mah, Sıdıkiye Mah, Abide Mah, Yavuz Mah, Gazi Mah, Leylek Pınar Mah, Cumhuriyet Hah, Fırat Mah, Fatih Mah ve Hürriyet mahallesinde gerçekleşmiştir.

Biz yol yapım çalışmalarını işçiliklerini ayrı malzemeyi ayrı ihale ederek ve kendi makine teçhizatımızı kullanarak en ucuza mal ettik eğer hepsini bir kalemde ihale etse idik şimdiye kadar yaptığımız çalışmanın ancak yüzde 60'ını gerçekleşebilirdik.

Nitekim 2005 yılında yatırım programımızda yer alan 55,000 metre kare yol yapım işi ni yol zeminin hazırlaması, yani araçlarımızla mevcut yolun sökülmesi çıkan malzemenin nakil edilmesi ve mevcut zeminin filer malzeme ile tesviye edilerek silindirle sıkıştırması belediyemize ait olmak koşuluyla KDV dahil yaklaşık maliyeti 850 bin ytl (850 milyar) iken , yapılan ihalede verilen en düşük teklif kdv dahil 1.700.000 ytl ( 1tilyon 700 milyar) verildi. Biz ihaleyi iptal ettik ve 1.700.000ytl( 1tilyon 700 milyar) lık işi 825 bin ytl (825 milyar) ye mal ettik. Bunu bizim yaptıklarımızla kıyaslarsak bu maliyet 7.5 trilyona çıkacaktı.

Biz bu çalışmaları 4.400.000ytl (4.4 trilyona) mal ettik. Bu çalışmaları da 3.100.000ytl (3.1 trilyon) para tasarruf ederek az para ile çok iş yapmayı başardık.

Şimdiye kadar bu işleri yaparken belediyemizin 1 metre kare gayri menkulünü satmadık, satmayı da düşünmüyoruz.

Hedefimiz az kaynakla çok iş yaparak ilimizin temel alt yapı problemlerini bitirme noktasına getirmek. Ağır kış koşularının belediyemizin bütçesine getirdiği yüke rağmen 2004-2005 yatırım programımızda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla büyük mesafe kat et iğimiz ortadadır.
Ortalama yolun genişliğini 7 metre kabul edersek şimdiye kadar 31.5 kilometre yol kaplaması yapılmıştır.

Parke taşı döşemesi asfalttan daha fazla pahalı olmasına rağmen parke taşının ağır iklim koşularında daha çok dayanıklı, uzun ömürlü ve tamiratının çok kolay olması nedeniyle kalıcı olsun diye kilit parke taşı ile yol kaplamasını yaptık.

İlimizde kış şartları sert ve uzun sürmesinden dolayı Asfaltın ömrünü kısaltmaktadır bu sebeple meydana gelen tahribatları asfalt üretiminin her zaman yapılamamasından dolayı meydana gelen tahribatların her zaman onarımı mümkün olmadığını bu sebepten dolayı prefabrik beton parke malzemesini tercih ediyoruz.

YOL BAKIM ONARIM ÇALIŞMASI
Şehrimizde sık sık su ve kanal patlakları olmaktadır. Bu patlaklar onarıldığı zaman yollarımız tahrip olmaktadır, zaman geçirmeden bu tahrip olan yerleri bir ekip kurarak onarımını yaparak mevcut yolarımızı korumaktayız şimdiye kadar 5 bin metre kare onarım çalışması yaptık.

ALT YAPI ÇALIŞMALARI(KANALİZASYON)
Ağrı ilimizde geçen yıl özellikle hiç kanalizasyon ve alt yapısı bulunmayan Yüzüncü Yıl Mahallesinde 7.5 kilometre, Fırat Mahallesinde 4.5 kilometre Kazım Karabekir Mahallesi Beş evleri mevkiinde 4.5 kilometrede Sıtkıye, Fevzi Çakmak ve Kurtuluş Mahallelerinde 2 kilometre (ek kollektör) Cumhuriyet Mahallesinde 2 kilometre, Gazi Mahallesinde 2 kilometre, şu anda Mehmet Akif Ersoy Mahallesinde 3.5 kilometre ve diğer mahallerimizde 2 kilometre kanalizasyon yapılmıştır. Kanalizasyon eksiği olan diğer mahallelerimizde çalışmalar devam etmektedir.
Kanalizasyon şebekemizdeki bakım ve onarım çalışmalarının yapılmasından dolayı şehrimizde eskiye göre ciddi anlamda kanalizasyon arızaları azalmıştır.

HAYVAN PAZARI
Daha önce özel idarenin işlettiği Et Kombinasının yanında bir hayvan pazarı vardı. Buranın mülkiyeti ise Sümerbanka ait İplik fabrikası arazisi idi. Daha sonra bu arazinin satılmasıyla arazi şahısların eline geçti. İşletmesi de şahıslarındı. Mülkiyeti alan şahıslar ifraz İşlemlerini yaptırdılar, bu arazide 27 dönümlük kısmı belediyemize terk ettirilerek,araziyi hiç para ödemeden belediyemize kazandırdık.

Buranın alt yapısı çok bozuktu bahar ayında çamur ve pislik içindeydi, buranın zemininin iyileştirmesi için yol yapımında çıkan asfalt çıktılarını kullanarak yaklaşık 1.000 kamyon hafriyatı zemine döşeyerek ve silindirle sıkıştırarak zemin iyileştirmesi yaptık Pazar yerinin ortasına da suların akıntısı için drenaj sistemi yerleştirdik, bundan sonra vatandaşımız çamursuz bir ortamda hayvan alış verişini yapacaktır.

ARAÇ ALIMI

Biz göreve geldiğimizde belediyenin araç parkı hem yetersiz, arızalı ve bakımsız durumda idi. Araçlarımızın çoğunluğu ekonomik ömrünü tüketmişti. Öncelikle biz mevcut araçlarımızı tamir ve bakımlarını yaparak aktif hale getirdik. Belediyemizin imkanlarını en iyi şekilde kullanarak nasıl belediyemizin araç parkını güçlendirebiliriz düşüncesi ile İlk etapta 1 adet greyder, 2 adet yükleyici kepçe 1adet kazıyıcı-yükleyici kepçe,1adet kamyon, 1adet silindir, 2 adet binek araç 1 adet et taşıma aracı, 1adet süpürge makin ası beli bir program dahilinde aldık. Bu araçlar yapılan hizmetlerde ciddi katkı sağlamaktadırlar. İleriki süreç içerisinde eksikliğini gördüğümüz iş makinelerini de alarak belediyemizin makine konusunda açığını kapatacağız

SEBZE PAZARI
Özellikle seyyar satıcılarımız eski Van cadde ve sokaklarımızı işgal etmektedirler. Bu probleme köklü bir çözüm getirilmesi lazımdı. Bunun için eski hayvan pazarının arsası maliye hazinesinindi. yoğun girişimlerden sonra maliye hazinesinde bu bölgedeki arsayı amacına uygun kullanmak koşuluyla belediyemiz adına maliye hazinesinde devrini aldık.

Buraya seyyar satıcılarımıza 307 adet küçük iş yerleri yapmayı planladık. ihalesini yaptırdık. Kısa bir surede bitirerek hizmete açacağız. Bu iş yerlerini seyyar satıcılarımıza kiraya vermek suretiyle, seyyar satıcılarımızı esnaflaştıracağız bununla beraber belediyemize bir gelir kalemi kazandıracağız. Belediye meclisimizin kararıyla yıllık 300 ytl bedelle seyyar satıcılarımıza tahsis edilecektir, bunu Ramazan Bayramından sonra gerçekleştireceğiz.

Bu arada eski Van Caddemizdeki esnaflarımızda rahata kavuşmuş olacaklar. Seyyarlarımız da belirli bir iş mekanına kavuşarak yağmur-çamur ve soğuk iklim şartlarında korunacaktır. Belediye zabıtamız da artık seyyar satıcılarına harcadıkları mesailerini asli görevi olan denetim hizmetlerine sarf edecekler.

ÇÖP DEPOLAMA ALANI
Bu konuyla ilgili ilimizde 80 yıldır fatih mahallesinin üst tarafında taşlıçayını yanında vahşi çöp depolama alanı oluşturulmuştu şehrin büyümesiyle çöp alanı şehrin içine girdiğini gördük bu konuyla ilgili çalışmaları hızlandırarak uzun uğraşlardan sonra yeni düzenli çöp alanı için gerekli olan arazi çalışması yapıldı 90 dönüm arazi mera vasfında çıkartılarak ve gerekli olan ÇED raporu çalışması yapıldı ve gerekli olan CED raporu çevre bakanlığında aldık şu an düzenli çöp depolama çalışması için proje yapım çalışmasını başlatmışız.

Birkaç ay içerisinde şehrimiz düzenli çöp depolama alanına kavuşacaktır . mevcut vahşi çöp alanı da rehabilite edilerek üzeri kapatılarak yeşillendirilerek yeşil alan haline getirilecektir.

TEMİZLİK HİZMETLERİ
17 mahallemizin temizliğini temizlik firmasının 13 kamyonuyla beraber 4 adet belediyemizin kamyonu olmak üzere 17 araçla çöp kaldırma işini yapmaktayız. Önümüzdeki ihalede belediyemizin bütçesinde göz önünde bulundurarak 3 kamyon daha ilave ederek araç sayısını 20 adete çıkaracağız. Bununla beraber çarşı içi yollarımızı 21 yaya elemanı ve 2 adet süpürge aracı ile temizlik çalışmaları yapmaktayız.

DİĞER HİZMETLER
Belediyemizin su işleri ,itfaiyesi, zabıtası, halı ,otogarları,mezbahası imar işleri, fen işleri, makine ikmali, muhasebesi, yazı işleri, evlendırme işleri ve diğer tüm birimleri rutin hizmetlerin en iyi şekilde yapılması için tüm imkan ve olanaklarımızı seferber etmişiz, hedefimiz eksiksiz bir şekilde halkımıza hizmet sunmaktır.

BORÇ DURUMU
Şimdiye kadar 2.5 trilyon işçi, esnaf ve icra borcu ödedik. Belediyenin eski tedaş ve ssk borçları borç yapılandırması ile ilgili çıkan yasa ile yapılandırılacaktır.

RAMAZAN ETKİNLİKLERİ
Ağrı ilinde ilk defa ramazan çadırı kurduk, bu çadırda günlük olarak 600 den fazla insan iftar çadırında iftarlarını açtılar. Bu hizmeti ramazan boyu devam etti. Ayrıca kendimiz de akşamları fakir insanlarımızla birlikte zaman zaman iftar açtık. Geçen yıl da fakirlere 700 adet gıda paketi dağıttık.

Bu iftar çadırımız biz görevde bulunduğumuz süre devam edecektir. Bu konuda bize yardımcı olan esnaflarımız da vardır, bu esnaflara da teşekkür ederiz.

ÇEVRE DÜZENLEMESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
Ağrı ilimizde belediye olarak geçen yıl ve bu yıl olmak üzere yaptığımız yolların çevre düzenlemesi içinde yol ortalarına 1200 adet 13 yaşında çam ağaçları diktik. Bunların bir kısmı uyum sağlayamadığından kurudu, kalanların bakım ve düzenlemesini yapıyoruz. Önümüzdeki yıl ilimize yeni park alanları çalışması yapmayı düşünüyoruz.

STABLİZE ÇALIŞMALARI
Özellikle ilimizin kenar mahallelerimizde ve kanalizasyon şebeke çalışması yaptığımız güzergahlardan stabilize çalışmalarını başlattık. Burada bütün araçlarımızla 65 gündür çalışma yapıyoruz bu çalışma kar yağana kadar devam edecek, çok düzenli bir stabilize çalışması yaparak yaklaşık günde 60 kamyona yakın kum taşıyarak 70 km civarında mahalle yolumuzun kumlamasını yaptık. özellikle bahar aylarında çamurdan kurtulmasını sağladık.

CENAZE HİZMETLERİ
Halkımızın cenaze hizmetleri için 5 adet cenaze çadırı yaptırdık. Ayrıca cenaze hizmetleri için ilerde cenaze yıkama ve taşıma aracıda alacağız.

HARİTA VE NUMARATAJ ÇALIŞMASI
Şehrimizde daha rahat ve kolay adreslere ulaşmak, konut ve bina cetvelinin günceleşmesi, mahalle sınırlarının net belirlemesi ve nüfus sayımında kola adreslere ulaşılması için harita ve numarataj çalışması yapıyoruz.


HALKIMIZDAN İSTEDİKLERİMİZ
1-Vatandaşlarımızın Emlak vergisi, su ve çevre temizlik katkı paylarını zamanında ödemelerini rica ediyorum, ödedikleri paralar kendilerine daha faza yol yapımı, daha fazla altyapımı, daha fazla araç alımı ve daha fazla hizmet olarak geri dönecektir.

2- Çöplerini düzenli bir şekilde çöp konteynirlerine dökseler hem çevre rahatsız olamaz hem görevliler kısa surede almış olurlar hem de rüzgardan dolayı çevreye yayılmaz. göreve geldiğimizden beri yaklaşık 300 adet çöp konteyneri aldık, vatandaşın çöpleri bu konteynerlere dökmelerini istiyoruz.

3-Vatandaşlarımız inşaata başlamadan önce mutlaka belediyemize uğrasınlar inşaat ruhsatlarını almadan inşaata başlamasınlar.Bizler Ağrı halkı için buradayız onlara hizmet etmek için gece gündüz çalıştığımızı unutmasınlar.

Servet Aslan - Kenthaber / Ağrı
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2005 Perşembe 14:21:41
Güncelleme :17 Kasım 2005 Perşembe 22:23:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?